Knjiga o Harryju Potterju, ki jo je učiteljica rešil iz zabojnika za smeti, dosegla vrtoglavo ceno

Na dražbi prodana za 33.000 funtov

22. 5. 2020, 10:41 | Scena | Vir: STA

              Knjiga o Harryju Potterju, ki jo je učiteljica rešil iz zabojnika za smeti, dosegla vrtoglavo ceno (foto: profimedia) profimedia

Knjiga Harry Potter in kamen modrosti britanske avtorice J. K. Rowling v trdi vezavi je bila na dražbi avkcijske hiše Hansons Auctioneers prodana za 33.000 funtov, poroča britanski BBC. Knjigo je učiteljica, ki želi ostati anonimna, pred 12 leti našla v zabojniku za smeti skupaj s še dvema broširanima prvima izdajama omenjene knjige.
 

Knjige so v zabojnik za smeti zmetali v šoli med čiščenjem in pripravami na obisk šolskega inšpektorja.

Broširani izdaji sta bili na dražbi prodani za 3400 in 3000 funtov. Dosedanja lastnica, 65-letna učiteljica, je po dražbi povedala, da je "več kot zadovoljna".

Strokovnjak za knjige v avkcijski hiši Jim Spencer je pred dražbo povedal, da so prve izdaje knjige Harry Potter in kamen modrosti v trdi vezavi izjemno redke. "So sveti gral za zbiratelje," je dodal.

Leta 1997 je bilo namreč natisnjenih le 500 izvodov knjige v trdi vezavi. Od tega je bilo 300 izvodov poslanih v britanske šole in knjižnice, preostale so bile naprodaj v knjigarnah. Vse pa vsebujejo tiskarske napake, ki so bile v ponatisih odpravljene.

Pred dražbo je bila sicer knjiga v trdi vezavi ocenjena med 8.000 in 12.000 funti. Kot so sporočili iz avkcijske hiše, jo je kupil nek britanski zbiratelj.