Vid Legradić | 18. 3. 2022, 08:21

Ko boste potovali po Madžarski: TO je 5 najmarkantnejših kipov Budimpešte, ki jih morate videti!

profimedia

Glavno mesto Madžarske velja za enega najlepših mest vzhodne Evrope. Razdeljen je na dva dela, hriboviti Budim na desnem bregu in ravno Pešto ob levem bregu reke Donave. Oba dela, ki sta se v eno mesto združila leta 1873, prežema brezčasna eleganca nekdanjega avstro-ogrskega cesarstva. Del mesta pa so tudi spomeniki, ki v svoji podobi nosijo globoko sporočilnost. Pet od njih obiskovalec Budimpešte nikakor ne sme izpustiti.

Debeli policaj

Debeli policist, ki mu domačini pravijo tudi stric Karl, je kip v naravni človeški velikosti. Stoji v neposredni bližini bazilike Svetega Štefana. Policistova naloga je opazovanje turistov in predstavljanje Budimpešte kot varnega mesta. Zaradi njegove okrogle figure je podoba bronastega moža postave vidna že na daleč. Mimoidoči se morajo, poleg fotografiranja, nujno dotakniti njegovega okroglega trebuha. Urbana legenda namreč pravi, da če gospodu podrgnete trebuh, ne boste imeli težav s telesno težo.

Čevlji na bregovih reke Donave

Relativno nov spomenik, postavljen leta 2005, nosi globoko sporočilnost. Že na prvi pogled je nenavaden, vse kar obsega spomenik so le pari različnih čevljev, ki so raztreseni ob reki. Čevlji predstavljajo Jude, ki so bili med drugo svetovno vojno na rečnih bregovih Budimpešte umorjeni. Preden so bili ustreljeni od zadaj, so si morali sleči čevlje. Nato pa so njihova telesa padla v vodo. Moč tega spomenika je osupljiva, tako kot kraj, kjer stoji. Opominja na del zgodovine, ki se ne sme nikoli več ponoviti.

Turul

Pred gradom Bude razpira svoja krila orlu podobna ptica. Spomenik je tako velik, da je viden daleč naokrog, tudi iz peštanske strani. Ta spomenik upodablja turula, mitološko ujedo in nacionalni simbol Madžarov. Po legendi je turul oplodil Emese, babico Árpáda, vojaškega poveljnika, ki je leta 895 vodil madžarska plemena izza Karpatov na zahod. Leta 896 je ptica odvrgla meč v ravninsko pokrajino, kar je Madžarom nakazalo, da bo to območje njihova domovina. Velja si torej zapomniti, da vsaka ujedi podobna ptica upodobljena na madžarskih državnih simbolih ni orel, temveč turul.

Spomenik svobodi

Ne samo New York, tudi Budimpešta ima svoj Kip svobode.

To je ogromna, 14-metrska podoba ženske, ki nad glavo z iztegnjenimi rokami dviguje palmov list. Postavljena je bila leta 1947 v spomin na sovjetsko osvoboditev države izpod nacistov med drugo svetovno vojno. Ob 26-metrov visokem podstavku so prvotno stali kipi sovjetskih vojakov. S padcem železne zavese je spomenik svobode postal simbol komunističnih časov in kot tak sporen. Grozila mu je odstranitev, a na koncu je zmagal zdrav odnos do zgodovine in razum. Kip ženske je Budimpešta ohranila, podobe sovjetskih vojakov pod njenimi nogami pa je mesto umaknilo in prestavilo v bližnji park. Ali bi lahko kaj podobnega uspelo tudi v Sloveniji?

profimedia
7 plemen na trgu junakov

Na robu peštanskega mestnega jedra, v bližini narodnega parka stoji UNESCOV Trg Junakov. To je brez dvoma najmogočnejši prostor v mestu. Gradnja trga se je začela leta 1896, ob tisočletnici prihoda madžarskih plemen na ozemlje Panonije oziroma današnje Madžarske. Trg obkrožajo podobe pomembnih osebnosti, ki so zaznamovale Madžarsko zgodovino, na osrednji površini pa stoji steber z nadangelom Gabrielom. Vsakomur, ki trg obišče, pade v oči sedem podob, ki pod nadangelom jezdijo vsak svojega konja. To so voditelji sedmih plemen, ki so si leta 896 prisegli medsebojno zvestobo in ustvarili narod. Njihova imena so Árpád, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba in Töhötöm. Njihova zanimiva oblačila in predmeti, ki jih nosijo na sebi, povedo veliko o madžarski kulturi. Če je kateri od njih obiskovalcu zelo všeč (na primer rog za pitje piva, torba za cekine, obeski s podobo turula), pa ga lahko kupi v skoraj vsaki okoliški trgovini s spominki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.