1. 11. 2020, 07:33 | Vir: STA

Kolegi o Conneryju: karizmatičen igralec, ponosen Škot, vzor na filmu in zasebno ...

Številne znane osebnosti so se danes s sporočili na Twitterju poslovile od legendarnega Seana Conneryja, ki je v 91. letu starosti umrl na Bahamih. Njegov sin Jason Connery je za BBC povedal, da je oče umrl spokojno v spanju, a da se je že nekaj časa slabše počutil.

"Bil je in vedno bo originalni James Bond," sta ob igralčevi smrti zapisala producenta filmske franšize Michael G. Wilson in Barbara Broccoli.

"Njegova pogumna in duhovita interpretacija privlačnega in karizmatičnega tajnega agenta je spremenila svet," sta zapisala in dodala, da je bil prav Connery zaslužen za uspeh filmske franšize, za kar mu bosta večno hvaležna.

Connery je bil tudi ljubljenec oboževalcev Bonda, saj je na različnih lestvicah premagal tudi priljubljenega Rogerja Moora in aktualnega agenta Daniela Craiga, ki je preminulega kolega opisal kot enega resničnih velikanov filma.

Hollywoodski zvezdnik Hugh Jackman je tvitnil, da je odraščal ob Conneryju kot svojem idolu. Označil ga je za legendo na platnu in v resničnem življenju.

Connery je vedno veljal za ponosnega Škota in znanega, tudi finančnega, podpornika Škotske nacionalne stranke, ki se bori za škotsko neodvisnost. Premierka Nicola Sturgeon ga je opisala kot svetovno legendo, a v prvi vrsti kot patriotskega in ponosnega Škota. "Naš narod danes žaluje za enim svojih najdražjih sinov," je povedala.

Ameriški pistelj in filmski producent Jonathan Taplin je v spomin na karizmatičnega igralca objavil njegov odgovor na ponudbo Steva Jobsa, da bi nastopil v reklami za Apple, s katerim je jasno pokazal svoj značaj. Connery je zapisal:

"G. Jobs: Povedal vam bom še enkrat. Saj razumete angleško, mar ne? Svoje duše ne bom prodal ne Apple ne katerikoli drugi družbi. Ne zanima me, da bi 'spreminjal svet', kot ste mi predlagali. Nimate ničesar, kar potrebujem ali bi si želel imeti. Vi ste prodajalec računalnikov - jaz sem jeb**** JAMES BOND! Ne morem si zamisliti nobenega boljšega načina, da bi na hitro uničil svojo kariero, kot da bi se pojavil v vaših skrajno neumnih reklamah. Prosim, da z mano ne kontaktirate več." 

Poklonil se mu je tudi režiser George Lucas, ki je ustvaril Indiano Jonesa. Med drugim je zapisal, da je Connery s svojimi nepozabnimi vlogami navduševal rodove gledalcev, on sam pa je lahko srečen, da ga je poznal in lahko delal z njim. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.