29. 6. 2017, 14:00 | Vir: STA

Koncert Svetlane Makarovič z gosti na Kongresnem trgu ni več vprašljiv

Svetlana Makarovič bo drevi na Kongresnem trgu z gosti izvedla prireditev z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo. Društvo Moris iz Kočevske Reke in Inštitut za domoljubne vrednote iz Ljubljane sta sicer zahtevala prepoved prireditve, a je upravna enota njuni zahtevi zavrgla, so za STA potrdili na Festivalu Ljubljana, ki je soorganizator dogodka.

Desno profilirani mediji so dogodek, še preden ga je Svetlana Makarovič predstavila na novinarski konferenci, opredelili za še eno v dolgi vrsti provokacij podpornikov nekdanjega totalitarnega sistema. Iz istega vzgiba, češ da prireditev poveličuje simbol bivšega režima, je društvo Moris na ljubljansko upravno enoto vložilo zahtevo za njegovo prepoved.

Idejna vodja dogodka, Svetlana Makarovič, pa rdeče zvezde ne razume kot simbola totalitarizma, temveč kot simbol združevanja, svobode in upora. "V središču ideje o rdeči zvezdi so svobodna družba, svoboda misli, svoboda izražanja, svoboda tiska," je poudarila na predstavitvi in napovedala, da bo na programu tudi nekaj njenih protestnih šansonov.

Poleg Primoža P Ram Siterja, po čigar pesmi so dogodek naslovili, se bodo Svetlani Makarovič na odru pridružili raper Darko Nikolovski, Andrej Rozman - Roza, ki je pred kratkim napovedal vstop v kandidaturo za predsednika republike, Martina Feri s Kraškimi ovčarji in Ovcami, Tomaž Mihelič - Marlena, Janja Majzelj, Višnja Fičur, Miha Bezeljak, Joži Šalej, Nino de Gleria, Jure Tori in Janez Levec.

Polona Vetrih bo povedala nekaj verzov v hebrejščini proti zanikanju holokavsta, najštevilčnejša zasedba na triurnem koncertu pa bo Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič z bendom Dirty fingers.

Soorganizatorja dogodka sta še Humanitarni sklad Sapramiška in Mestna občina Ljubljana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.