Konec tedna se začenja festival literature sveta Fabula

6. 5. 2021, 11:09 | Scena

              Konec tedna se začenja festival literature sveta Fabula (foto: Fabula/Cankarjev dom) Fabula/Cankarjev dom

Otvoritveni pogovor s pisateljem Vladimirjem Sorokinom si bo v soboto mogoče ogledati na spletu, teoretski program Fabule pa je prestavljen na september.

»Želimo si, da bi na letošnji Fabuli vsaj za krajši čas pozabili na trenutno pandemično realnost, skupaj iskali odgovore na vprašanja prihodnosti ter se prepustili izjemnim festivalskim gostom in dobri literaturi. Pridružite se Fabuli 2021 – virtualno in v živo!« - Aljaž Koprivnikar, umetniški vodja Fabule

V soboto, 8. maja, se z literarnim večerom svetovno znanega ruskega pisatelja Vladimirja Sorokina začenja festival Literature sveta – Fabula, ki bo pod naslovom Prihodnost = Privilegij? z dogodki na spletu in v živo potekal vse do 6. junija.

Ker zaradi pandemije Sorokin na festivalu, ki je plod sodelovanja med založbo Beletrina in Cankarjevim domom, ne bo nastopil v živo, je v Berlinu, kjer ruski avtor živi, pogovor z njim posnela filmska ekipa.

Na otvoritveni večer Fabule si bo pogovor, v katerem bo avtor predstavil roman Opričnikov dan, mogoče ob 20. uri premierno ogledati na spletu. V enem od večnih rimskih parkov je profesionalna ekipa posnela tudi pogovor z italijansko pisateljico Claudio Durastanti, ki na Fabuli predstavlja roman Tujka. Premiera pogovora bo 10. maja ob 20. uri na spletu, kjer bosta potekala tudi literarna večera z omansko pisateljico Džoho Alharti (Nebesna telesa, 14. maj ob 20. uri) in z britansko pisateljico Deborah Levy (Mož, ki je videl vse, 17. maj ob 20. uri). V živo pa bo v Cankarjevem domu 20. maja ob 20. uri nastopil eden najbolj znanih sodobnih čeških pisateljev Marek Šindelka, ki bo predstavil roman Utrujenost materiala. Vse pogovore Fabulinih avtoric in avtorjev si bo mogoče premierno ogledati na spletni strani in družbenih omrežjih Cankarjevega doma, dan kasneje pa tudi na spletni strani festivala Fabula.

Poleg osrednjih literarnih večerov, ki se bodo odvili maja, bo junija v sklopu progama Fabula Hub, namenjenega uveljavljajočim se avtorjem, v Ljubljani in Novi Gorici nastopila tudi perspektivna mlada nemška pisateljica Enis Maci. Letošnji festival Fabula prinaša tudi zanimiv in razgiban spremljevalni program, ki nagovarja vse generacije in družbene skupine.
Celoten program si lahko ogledate tukaj >>
 
Festival Literature sveta – Fabula bo 8. maja otvoril ruski pisatelj Vladimir Sorokin, ki bo predstavil svoj roman Opričnikov dan. Pogovor s svetovno priznanim avtorjem si bo mogoče premierno ogledati ob 20. uri na spletni strani in družbenih omrežjih Cankarjevega doma, dan kasneje pa tudi na spletni strani festivala Fabula.

GLASOVI FABULE
V četrtek, 13. maja, bodo glasovi festivalskih gostij in gostov v zvočni interaktivni instalaciji Glasovi Fabule naselili krošnje dreves na vrtu Društva slovenskih pisateljev. Tam bo med festivalom mogoče prisluhniti šestim raznolikim literarnim glasovom, letošnjim Fabulinim gostjam in gostoma: Deborah Levy, Džoha Alharthi, Claudia Durastanti, Marek Šindelka, Vladimir Sorokin in Enis Maci. Zvočno instalacijo, ki je na pobudo Fabule nastala v sodelovanju z društvom ProstoRož, bo po koncu festivala v nadaljnje upravljanje prevzela pisarna Ljubljana – Unescovo mesto literature v okviru programa Tukaj poslušamo literaturo.
 
FABULA SE ŠIRI IN POVEZUJE
Letošnji bogat in raznovrsten spremljevalni program Fabule bo literarni festival še bolj povezal z mestom, zaokrožil pa bo tudi po Sloveniji. V Ljubljani – prestolnici knjige bo spodbudil literarno življenje, gradil mostove med literaturo in drugimi umetnostmi, krepil povezovanje slovenskega in mednarodnega literarnega prostora, del programa bo namenjen tudi najmlajšemu literarnemu občinstvu, z inovativnimi idejami pa bo pozornost namenil širšemu prenosu literature v javni prostor.
 
TEORETSKI FOKUS SEPTEMBRA
Teoretski program Fabule, ki je letos posvečen tematiziranju skupnosti in je nastal v tesnem sodelovanju s koproducentom festivala Cankarjevim domom, je zaradi epidemioloških razmer prestavljen na september. Prva se bo v soboto, 4. septembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma odvila razprava pod naslovom Razpadle države, razgrajene skupnosti?, ki bo potekala ob trideseti obletnici razpada dveh federacij, držav, ki sta zaznamovali politično, družbeno in kulturno zgodovino 20. stoletja – Jugoslavije in Sovjetske zveze. Drugi v nizu teoretskih dogodkov Fabule bo potekal v torek, 7. septembra, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pod naslovom Misliti skupnost prihodnosti. Posvečen bo prihodnjim izzivom skupnosti oziroma gradnji novih družbenih tvorb.