Borut Omerzel | 24. 4. 2019, 07:10 | Vir: Playboy

Korčula, šampionka hrvaškega turizma

Marjan Lešić

Za turistični šampionski naziv se v naši lepi južni sosedi zagotovo potegujejo vsaj Rovinj, Dubrovnik in otok Hvar, toda hrvaški Večernji list ga je lani podelil Korčuli. Ta čudoviti dalmatinski otok in istoimensko mesto pa vse do Vele Luke na zahodnem delu otoka tudi letos na pragu sezone preveva duh složnosti, da vrli domačini in domačinke turistu ponudijo svoje srce in z njim vse, kar ponujata tukajšnja narava in tisočletno delo marljivih človeških rok.

Titule šampiona oziroma šampionke hrvaškega turizma ta južnodalmatinski otok zagotovo ni dobil zgolj zavoljo blage, skoraj subtropske klime in istoimenskega mesta, katerega napredni duh izvira iz mestnega statuta iz davnega leta 1214 in skupaj s pomladanskim ali poletnim vetrcem osvežilno veje po njegovih ulicah, oblikovanih v obliki ribjega okostja in zaščitenih z mestnim obzidjem. Dobil jo je zagotovo predvsem zaradi odlične ponudbe in zaradi izjemnega medsebojnega povezovanja tamkajšnjih ljudi. Zato je titula tudi provokacija oziroma vzor za preostali (hrvaški) turizem.

Začelo se je leta 2017, ko se je trinajst korčulskih restavracij smelo združilo v želji, da lokalnemu prebivalstvu in obiskovalcem v Korčuli, Lumbardi, Žrnovu in Pupnatu na večdnevnem festivalu Korčulanske pjatance predstavijo najboljše iz enogastronomske ponudbe svojega otoka. Na krilih izjemnega uspeha so januarja 2018 ustanovili zadrugo Korčulanske pjatance in lansko pomlad v drugo pripravili festival. Na njem so vrli Korčulani in zale Korčulanke spet po sprejemljivih cenah predstavili raznoliko ponudbo hrane in pijače (med drugim svoja podpisna vina pošip, grk in plavac mali), svojo dalmatinsko kuhinjo, ki je spoj tradicionalnega in modernega, kreirana v harmoniji s sezonskimi darovi jadranskih vrtov nad gladino morja in pod njo.

Druga izvedba je pritegnila veliko relevantnih gastro in vinskih novinarjev ter blogerjev, s čimer se je festival razvil v eno najpomembnejših gastronomskih manifestacij ne samo na otoku, ampak tudi v celotni Dalmaciji. Jutarnji list je Korčulanske pjatance razglasil za manifestacijo, ki potiska Korčulo naprej, Vedran Gulin, ustanovitelj Cocktail Weeka Zagreb in avtor koncepta Vino & Ino, pa je na gastro portalu Kult Plave kamenice zapisal, da je to smer, v katero bi se lahko razvijalo inteligentnejše dalmatinsko gostinstvo ter da na Hrvaškem še nikjer ni videl tolikšne energije in skupinskega duha ter da tamkajšnji gostinci in drugi turistični delavci odlično sodelujejo in si pomagajo ne samo na festivalu, ampak čez vse leto.

To, da postaja Korčula čedalje pomembnejša kulinarična meka, potrjuje tudi to, da so tam ene najboljših restavracij na Hrvaškem, od katerih so si leta 2018 kar tri zaslužile Michelinovo priporočiloKonoba Mate v Pupnatu (www.konobamate.hr) ter Filippi (www.restaurantfilippi.com) in LD Restaurant (www.ldrestaurant.com) v Korčuli. LD Restaurant, član JRE, se ponaša tudi s tremi kapami gastronomskega vodnika Gault&Millau za leto 2019, Konoba Mate pa z dvema. Eno kapo ima še Konoba Albert sredi otoka.

Za Korčulanske pjatance in tudi za prestižno ponudbo je sploh pomemben LD Restaurant, saj je del elitnega hotela Lešić Dimitri Pa­lace (www.ldpalace.com) in skupaj z njim član prestižnega združenja Relais & Chateaux. Sodeluje tudi v projektu Food for change, ki je uradna promocijska kampanja gibanja Slow Food. Od skoraj 600 hotelov združenja Relais & Chateaux in samostojnih restavracij po vsem svetu, od katerih jih ima več kot 300 Michelinove zvezdice, večina članstva namreč podpira Slow Food kot edino dolgoročno trajnostno prakso, in ker je to tudi filozofija LD Restaurant in chefa Marka Gajskega, se je sodelovanje v projektu naravno zlilo s ponudbo in delovanjem restavracije. To pomeni, da chef Gajski s svojo ekipo ne samo sledi svetovnim trendom, ampak jih tudi sooblikuje. O prestižnosti njihove ponudbe se prepričajte na njihovi spletni stani oziroma z obiskom pri njih, o hotelu pa preberite v Playboyevem članku Palača Lešić Dimitri: Marko Polo deluks.

Tretje Korčulanske pjatance (www. korculanskepjatance.com) se bodo torej čez dva dni začele. Sedite v avtomobil in od 26. do 30. aprila osebno izkusite izjemno ponudbo tega otoka, ki konec aprila vzcveti v vseh svojih čarih, saj se večina restavracij po zimskem počitku in temeljitih pripravah na novo sezono odpre prav na začetku tega festivala.

TEKST Borut Omerzel
FOTO Korčulanske Patjance, Damir Pačić, Marjan Lešić

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.