9. 4. 2020, 13:37 | Vir: STA

Koronovirus topi premoženje najbogatejših na svetu

profimedia

Pandemijo covida-19 občutijo tudi najbogatejši na svetu. 51 odstotkov najbogatejših je letos manj premožnih kot lani, kaže nedavno objavljena Forbesova lestvica milijarderjev. Forbes je letos naštel 2095 milijarderjev, 58 manj kot lani, njihovo premoženje pa se je skupno zmanjšalo za 700 milijard dolarjev na 8000 milijard.

Na vrhu Forbesove lestvice je že tretje leto zapored ustanovitelj spletne trgovine Amazon Jeff Bezos. Kljub ločitvi, po kateri je nekdanji soprogi MacKenzie Bezos prepustil delnice v vrednosti okoli 36 milijard dolarjev, mu je ostalo 113 milijard dolarjev. Na drugem mestu ostaja ustanovitelj Microsofta Bill Gates z 98 milijardami dolarjev, kar je 1,5 milijarde več kot lani.

Med najbogatejše se je letos povzpel vodja koncerna z luksuznimi dobrinami LVMH Bernard Arnault, ki je s tretjega mesta izrinil ameriškega vlagatelja Warrena Buffetta.

Najbogatejša ženska je hči ustanovitelja ameriške trgovske verige Walmart Alice Walton. S 54,4 milijarde dolarjev je na devetem mestu lestvice.

Skupno se je na lestvico, za katero je Forbes podatke zbiral do 18. marca, uvrstilo 241 žensk. Med njimi si jih sedem deli bogastvo s soprogom, sorojencem ali otrokom.

Med tistimi, ki se jim je premoženje zaradi pandemije zmanjšalo, je tudi ameriški predsednik Donald Trump. V enem mesecu je po ocenah Forbesa izgubil milijardo dolarjev in ima zdaj še 2,1 milijarde dolarjev. S tem je zdrsnil s 751. mesta lestvice, na katerem je bil lani, na 1001. mesto.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.