9. 12. 2020, 09:24 | Vir: STA

Kraljeva kovnica Bowiejev kovanec poslala v vesolje

Profimedia

Kraljeva kovnica je v vesolje lansirala spominski kovanec, posvečen legendarnemu britanskemu glasbeniku Davidu Bowieju. Srebrn kovanec, ki so ga izdali v seriji Glasbene legende, so iz kovnice s sedežem v Llantrisantu z balonom dvignili na višino 35.656 metrov, pristal je po 45 minutah.

Kot navajajo v kovnici, je omenjeni kovanec prvi v Veliki Britaniji, ki so ga poslali v vesolje. Sedaj ga bodo na svoji Facebook strani ponudili kot nagrado glasbenikovim oboževalcem, piše spletni portal The Guardian.

Po poročanju portala so izdali več kovancev, posvečenih Bowieju, zanje pa je treba odšteti od 13 funtov za kovanec za pet funtov do 72.195 funtov za zlatnik za 1000 funtov; slednjih je bilo izdelanih le 11.

Kovanci, posvečeni Bowieju, so tretji v seriji Glasbene legende, pred tem so z njimi počastili glasbeno zasedbo Queen in Eltona Johna.

Kot navajajo v kovnici, so pri oblikovanju navdih črpali iz obdobja, ki ga je glasbenik preživel v Berlinu, ter vključili prepoznaven motiv strele z glasbenikovega šestega studijskega albuma Aladdin Sane.

"V znak priznanja prvi Bowiejevi uspešnici Space Oddity pa se nam je zdelo primerno, da kovanec pošljemo v vesolje in tako Starmana proslavimo na njegov pionirski način," je povedala Clare Maclennan iz Kraljeve kovnice. Starman je bila sicer glasbenikova prva uspešnica po Space Oddity.

Bowie se je v zgodovino pop glasbe zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah.

Med njegove najbolj znane pesmi sodijo Let's Dance, Heroes in Life on Mars, s svojo glasbo je nastopil tudi v filmu Mi otroci s postaje ZOO. Umrl je januarja 2016, dva dni po 69. rojstnem dnevu, po večmesečnem boju z rakom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.