21. 4. 2021, 10:16 | Vir: STA

Kraljica Elizabeta II. praznuje 95. rojstni dan

Profimedia
Kraljica Elizabeta II. praznuje 95. rojstni dan (foto: Profimedia)

Britanska kraljica Elizabeta II. praznuje 95. rojstni dan, ki pa ga zaznamuje pandemija covida-19, družinski spori, predvsem pa nedavna smrt soproga, princa Philipa. Dan bo monarhinja predvidoma preživela v družbi manjšega števila svojcev, javni dogodki niso predvideni.

Zaradi smrti Philipa letos predvidoma ne bodo objavili novega portreta kraljice, ki bo uradno žalovala do petka. Že drugo leto zapored letos ne bo tradicionalnih salv, prav tako letos kraljica rojstnega dneva ne bo obeležila s tradicionalno parado v juniju, poročajo britanski mediji.

Kraljica je svoj rojstni dan izkoristila za zahvalo svojim podpornikom. "Moja družina in jaz bi se radi zahvalili vsem za podporo in prijaznost, ki ste jo pokazali v zadnjih dneh," je povedala v prvi izjavi od smrti Philipa. "Globoko se nas je dotaknilo in še naprej se spominjamo, kako neverjeten vpliv je imel Philip na številne ljudi v svojem življenju," je dodala.

Sporočila, ki jih je prejela v zadnjih dneh, so ji bila v veliko tolažbo v času velike žalosti, je še poudarila kraljica po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Prvič po več kot 70 letih bo kraljica svoj rojstni dan preživela brez soproga, ki je umrl 9. aprila. Na pogrebu v soboto je bila kraljica sključena, obenem pa dostojanstvena. Vendar so Britanci prepričani, da monarhinja ne bo obupala. "Moje celo življenje, naj bo kratko ali dolgo," je Elizabeta na svoj 21. rojstni dan obljubila zvestobo svojim podanikom.

Že skoraj 70 let vodi Elizabeta državo z nespremenjeno odločnostjo čez dobre in slabe čase

Ko je leta 1952 postala kraljica, je bila na čelu kraljestva z več kot 70 kolonijami. Žezlo je prevzela v času hladne vojne, ki je trajala desetletja in je medtem že postala zgodovina. Bila je na prestolu, ko je Velika Britanija postala del Evropske unije in ko jo je zapustila.

Tudi zasebno je kraljica doživela kar nekaj pretresov. V spominu ostaja predvsem leto 1992, ki ga je sama označila za annus horribilis oz. grozno leto, saj so takrat propadli zakoni treh njenih otrok, zagorel pa je tudi njen otroški dom, grad Windsor. Pretres je povzročila tudi smrt njene snahe, princese Diane leta 1997. Ne glede na vse dogodke pa je kraljica ostala zvesta svojemu položaju in naredila, kar se je od nje pričakovalo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V svojih najtežjih trenutkih se kraljica pogosto zateče k veri, ki jo je v eni od božičnih poslanic označila za sidro svojega življenja. V tolažbo ji bo verjetno tudi nova pasja družba. Nedavno je namreč prejela dva nova psa. Poznavalci kraljeve družine so prepričani, da bosta Fergus in Muick pomagala kraljici v težkih časih po smrti soproga.

Zasebno življenje kraljice dodatno otežuje še spor princa Harryja in njegove soproge Meghan z ostalimi člani kraljeve družine. Par je kraljevi družini med drugim očital rasistične izjave, odnosi pa so se poslabšali po intervjuju para z ameriško voditeljico Oprah Winfrey. So pa televizijske kamere v soboto po pogrebu ujele, kako sta se brata William in Harry sprehajala in pogovarjala, piše dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.