23. 5. 2021, 07:33 | Vir: STA

Kranju priznanje za najbolj uspešno občino v državi pri razvoju e-mobilnosti

profimedia

Kranj je najbolj e-mobilnostna mestna občina v državi, so odločili delegati in strokovna komisija v izboru društva Emobility. Slovenske občine, ki so na področju trajnostnega prometa s poudarkom na e-mobilnosti naredile največ, so razglasili na tretji konferenci o lokalni e-mobilnosti, ki je ta teden potekala na Brdu pri Kranju.

Kot so sporočili iz Mestne občine Kranj, so v lanski tekmi za naziv najbolj e-mobilnostne mestne občine v Sloveniji zasedli drugo mesto za Mestno občino Ljubljana. "Letos je Mestna občina Kranj storila še korak več in osvojila vrh," so poudarili. Nagrado si je občina prislužila s celostnim pristopom do e-mobilnosti.

Mestna občina Kranj poleg tega, da uvaja vozni park z električnimi avtomobili in postavlja polnilne postaje, skrbi tudi za to, da bo energijo, ki jo bodo avtomobili porabili, proizvedla sama s pomočjo sončnih elektrarn, ki jih bo namestila na strehe občinskih objektov.

Z zamenjavo vozil z električnimi bo že v prvem letu prevoženih okoli 145.000 kilometrov brez proizvajanja hrupa in prihranjenih 34 megavatnih ur energije. To ustreza celoletni porabi električne energije manjše osnovne šole.

Z izvedbo projekta v celoti bo prihranek najmanj 452 megavatnih ur energije, kar je nekaj več, kot znaša letna poraba električne energije Mestne knjižnice Kranj. S tem bo prihranjenih tudi 250 ton ogljikovega dioksida. Na podlagi evropskega modela vrednotenja znaša zmanjšanje družbene škode zaradi manj onesnaževanja zraka, podnebnih sprememb in hrupa 66.000 evrov na leto oziroma 990.000 evrov na 15-letni ravni projekta.

Različne projekte e-mobilnosti v Kranju sicer izvajajo že nekaj let. Od leta 2017 po mestnem jedru vozi električni minibus Kranvaj, občina se ponaša z največjim elektrificiranim sistemom za izposojo koles v državi Krskolesom, vzpostavila je tudi 22 parkirnih mest za souporabo električnih vozil. Uvaja hibridne avtobuse, ta mesec pa je na Planini odprla Center trajnostne mobilnosti.

"V Kranju konkretno preklapljamo na zeleno; z gradnjo kolesarskih poti, zasaditvami in novimi zelenimi površinami, zeleno politiko, trajnostnim turizmom... Z električno mobilnostjo Kranj postaja še bolj energetsko nevtralen. Zmanjšali bomo onesnaževanje zraka in hrupa ter s tem okolja in tako zagotovili tudi boljše zdravje občank in občanov," je izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec.

"Vsekakor je to pristop, ki bi ga veljalo posnemati," je povedal predsednik Emobility Primož Lemež. Kot je dejal, je tretja konferenca o lokalni e-mobilnosti na Brdu pri Kranju pokazala, da se v lokalnih okoljih dogajajo velike pozitivne spremembe na področju e-mobilnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.