Krava Liza na dopustu (zabavna in poučna slikanica Mojiceje Bonte)

22. 9. 2021, 09:01 | Scena
Krava Liza na dopustu (zabavna in poučna slikanica Mojiceje Bonte) (foto: Chiara) Chiara

Nova slikanica slovenske mladinske pisateljice in pravljičarke Mojiceje Bonte bo v veliko pomoč otrokom, vzgojiteljem, učiteljem in staršem pri boljšem razumevanju koncepta slovenskega tradicionalnega zajtrka v vrtcih in šolah.

Mojiceja Bonte, ki sicer veliko pozornost posveča zgodbam za otroke s posebnimi potrebami, predvsem pa postavlja v središče otroke z motnjo branja in pisanja, t.j. disleksijo, pri svojem pisanju za otroke in mladino izhaja iz bogatih pedagoških izkušenj.

Njena najnovejša knjigica, ki jo pestrijo žive ilustracije Tine Perko, nosi naslov Krava Liza na dopustu. Knjigica je že na voljo v spletni knjigarni založbe Chiara.

Takole se začne …

Nekega dne je kravi Lizi prekipelo. Opravljivo kmečko življenje ji je že močno presedalo, kokodakanja, kikirikanja, gaganja, kruljenja, lajanja in mijavkanja je pa tudi že imela vrh glave.

Zato je v kovček zložila nekaj oblek, klobukov in čevljev. Nato je na vrata izobesila napis: Krava Liza na dopustu!

Potem je sedla na kolo in se odpeljala.

… nikamor drugam, kot veliki pustolovščini naproti, kakopak!

O tem, kako je videti krava na ’biciklu’ in kaj vse lahko počne rogata gospa na počitnicah, pa tudi, kako je medtem doma pujs Maks brez mleka spekel palačinke in kje je svoj zajtrk potem dobila mačka Mika, si bodo najmlajši lahko prebrali kar sami in to v lični novi knjigici. Naj vseeno izdamo, da so bila pogajanja s kravo Lizo zares trda in neizprosna, preden je končno popustila in se vrnila nazaj domov.

Avtorica slikanice to zaključi s kar 7 zanimivostmi o kravjem mleku, ki bodo osupnile mlade nadobudneže. Med njimi je tudi:

Ali veš, da je mleko živalskega ali rastlinskega izvora najbolj zdravo, kadar je sveže in lokalno pridelano?

Nič čudnega torej, da je prav mleko postalo del tako čislanega slovenskega tradicionalnega zajtrka.