Kulinarična blogerja Jernej in Maja osredotočena na okus in estetsko postrežbo

2. 11. 2017, 14:01 | Scena | Vir: Liza

Jernej Zver in Maja Galuf sta strastna kulinarična blogerja, ki svoje avtorske recepte jedi objavljata v dveh jezikih na spletnem mestu jernejkitchen.com, ki mu pravita srečen prostor za vsakega.

On je diplomirani inženir informatike in tehnologij komuniciranja ter ljubiteljski vrtnar, ona pa diplomirana dizajnerka notranje opreme, ki se dobro znajde v vlogi fotografinje. Skupaj sta kulinarični dvojec, ki je ustvaril spletno stran s številnimi preizkušenimi recepti, nadgrajujejo pa jo tudi drugi zanimivi zapisi.

Zakaj sta se odločila pisati kulinarični blog?

Maja: Blog sva začela pisati zgolj kot neko spletno beležnico vseh idej in receptov, ki sva jih poskusila in so naju očarali, predvsem pa sva želela neko stalno mesto receptov, saj se je velikokrat zgodilo, da je Jernej jed pripravil enkrat, bila je fantastična, ampak je ni pripravil nikoli več, saj je imel še ogromno drugih inspiracij in kombinacij.
Jernej: Zdaj vsako fantastično jed zapiševa od začetka do konca, nato jo večkrat poskusiva in postopek prilagodiva, da je čim lažji in čim hitrejši, sledi fotografiranje in objava na blogu ter socialnih omrežjih.

Od kod izvira vajina ljubezen do priprave hrane in preizkušanja receptov?

Jernej: Ljubezen do kuhanja izvira od doma. Pri nas se obroki vedno pripravljajo doma, iz svežih, domačih sestavin, tako da je hrana polna in slastnega okusa. To je najino glavno vodilo.
Maja: Dobra hrana osreči in še lepše je, ko jo lahko delimo s kom – v živo pa tudi virtualno s širšim občinstvom.

Na kaj je osredotočen vajin blog in kaj ga naredi drugačnega?

Jernej: Osredotočava se najprej na okus in na to, da je jed estetsko postrežena. Predvsem misliva, da je blog dober pokazatelj najinih karakterjev. Obožujeva kruh in sladko, česar je veliko, hkrati pa sezonske jedi, ki so bogatega okusa z inspiracijo iz narave in sveta – na primer bučni kari – pa tudi klasike, ki so nenadomestljive, kot so slivovi cmoki ali babičin krapec.
Maja: Oba pa sva tudi velika esteta, zato nama je zelo pomembno, da je jed tudi na oko privlačna


Koliko časa na dan posvetita pripravi jedi in koliko ga preživita v kuhinji z namenom, da pripravljata vsebino za blog? Vedno skupaj ali tudi posamezno?

Jernej: Pred kratkim sva začela novo Instagram stories (@jernejkitchen) serijo, kjer vsak torek v živo pripraviva domačo in sezonsko jed, ki jo lahko vsak pripravi doma iz zelo preprostih sestavin.
Maja: To nama vzame toliko časa, kot vzame priprava jedi, največ eno uro. Sicer pa vsak teden pripravljava novo vsebino za blog, večinoma sta to dva dneva v tednu, preostali čas pa ustvarjava vsebino za naročnike in razvijava nove ideje.

Na kakšen način se lotita priprave novih receptov – z raziskovanjem receptov, morda na osnovi določene sestavine ali še kako drugače?

Jernej: Največja inspiracija pride iz okolja, sezone in potovanj oziroma obiska različnih pokrajin. Tako je na primer po najinem obisku Istre nastala kremasta polenta z ovčjim sirom in blitvo in pa klapavice v omaki iz belega vina in vodke. Sicer pa tako kot za vse stvari velja tudi v kulinariki načelo, več kot poskusiš, več kot kuhaš, boljši so okusi in tudi jedi.
Maja: Vaja dela mojstra.

Kateri recept je na vajinem blogu do danes požel največ navdušenja in posledično ogledov?

Jernej: Najbolj popularen recept na najinem blogu trenutno so domači krofi z bogato vaniljevo kremo. Resnično so fantastični, slastni in ekstra mehki.

Kakšne načrte imata z blogom za prihodnost?

Jernej: Načrtov je ogromno, predvsem si želiva ustvariti več video vsebine in nekaj oblikovalskih izboljšav na blogu. V načrtu pa imava tudi novo, razširjeno kolekcijo koledarjev, ki so lani poželi kar velik uspeh, to so trenutno trije največji načrti.