Uredništvo | 15. 3. 2024, 10:31

72. Ljubljana Festival: kulturni vrhunci, ki jih ne gre zamuditi

Srdjan Živulović/BOBO

Tradicionalni poletni festival klasične glasbe, 72. Ljubljana Festival, bo letos potekal med 20. junijem in 3. septembrom. Na programu se bodo ponovno zvrstili vrhunski simfonični in komorni koncerti, baletne, operne in gledališke predstave, muzikali, Ljubljana Festival na Ljubljanici, Mednarodna in Mala likovna kolonija, mojstrski tečaji in mnogo več.

Tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki predstavlja bogato dediščino slovenske zabavnoglasbene zakladnice v izvedbi velikega revijskega orkestra, bo otvoril 72. Ljubljana Festival. Večer bo tokrat posvečen popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk, glasbenim uspehom treh izjemnih pevk generacije, ki je zaznamovala zgodovino festivala Slovenska popevka in ki jo med drugim povezuje rojstno mesto – Maribor.

Poletje bo pestro, obogateno s številnimi prireditvami. Program prinaša kulturne vrhunce, kot sta opera Tosca Giacoma Puccinija, v glavnih vlogah bodo sopranistka Rebeka Lokar, tenorist Jonathan Tetelman in baritonist Željko Lučić, ter balet Grk Zorba Mikisa Theodorakisa, mednarodno uspešnico bo izvedel Balet SNG Maribor.

Rade Šerbedžija je s skupino Zapadni kolodvor že večkrat navdušil slovensko občinstvo, tokrat bo na Ljubljana Festivalu predstavil širok nabor del iz svojega glasbenega opusa, ki ga ustvarja že vse od leta 1974. Po lanskoletnem uspešnem nastopu se v Ljubljano vrača State Opera and Ballet Theatre Astana Opera (Državno operno in baletno gledališče Astana Opera) z baletno predstavo Spartak.

Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana

Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana

Mediaspeed/Sandi Fišer

Na dveh koncertnih večerih bomo prisluhnili Concerto Budapest Symphony Orchestra (Budimpeškemu koncertnemu simfoničnemu orkestru) in pianistu Mihailu Pletnjevu pod taktirko Andrása Kellerja in Alekseja Kornienka. Filharmonični orkester iz Seongnama bo skupaj s solistkama Mario Solozobovo in Min Jo nastopil pod taktirko Nanseja Guma, prav tako bomo na gala koncertu prisluhnili Orkestru Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališča Majskega glasbenega festivala v Firencah), ki ju bo vodil maestro Zubin Mehta.

V produkciji Teatra bo na sporedu še opera Trubadur Giuseppeja Verdija. V Križanke prihaja še ena uspešnice iz West Enda, in sicer muzikal Bodyguard v režiji rednega sodelavca festivala Mykla Randa. Italijanski dirigent in pianist Epifanio Comis bo vodil Orchestra Sinfonica Vincenzo Bellini (Simfonični orkester Vincenzo Bellini),

Španec Josep Vicent, ki je lani vodil Simfonični orkester RTV Slovenija pri izvedbi Pastorale za planet La Fure dels Baus, pa bo letos na dveh koncertih dirigiral ADDA Simfònica Alicante (Simfoničnemu orkestru Avditorija Alicante ADDA). Orkester in dirigent sta bila letos s svojo zgoščenko glasbe Chicka Coree nominirana za nagradi grammy in latin grammy. Od prve polovice poletja se bomo poslovili skupaj s Simfoničnim orkestrom iz Ningboja.

V avgustu bo na sporedu koncertna izvedba opere La bohème Giacoma Puccinija, ki slovi kot mojstrovina atmosferičnega tonskega slikanja. Opero bo interpretiral dirigent George Pehlivanian. Opus Franka Zappe bodo predstavili uveljavljena slovenska zasedba Ensemble Dissonance, dirigent Jonathan Stockhammer in makedonski kitarist Vlatko Stefanovski. Mednarodno priznana prima balerina Svetlana Zaharova na festival prihaja po petih letih z dvojno predstavo Modanse. Ukrajinska dirigentka Oksana Liniv in perujski tenorist Juan Diego Flórez bosta po uspešnem koncertu na jubilejnem 70. Ljubljana Festivalu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija znova navdušila s koncertom opernih arij.

Vlado Kreslin se spet vrača v Križanke.

Vlado Kreslin se spet vrača v Križanke.

Mediaspeed/Sandi Fišer

Prisluhnili bomo lahko tudi Slovenskemu mladinskemu orkestru pod taktirko Žive Ploj Peršuh, kot solist se mu bo tokrat pridružil kitarist Lauri Porra, Otu Pestnerju, Vladu Kreslinu, Urošu Periću, ki letos praznuje 20 let delovanja, in slovenski glasbeni skupini Bossa de Novo, ki bo predstavila svoj novi album. Orkester in Zbor Sofijske filharmonije bodo pod taktirko Najdena Todorova pričarali vrhunski večer filmske glasbe Johna Williamsa, avtorja glasbe za filmske uspešnice, kot so Harry Potter, Indiana Jones, Star Wars (Vojne zvezd), E. T. vesoljček in še bi lahko naštevali. Vrhunski izvajalec simfonične in operne glasbe Antonio Pappano pa bo skozi interpretacijo skladb 19. in 20. stoletja vodil London Symphony Orchestra (Londonski simfonični orkester).

72. Ljubljana Festival bosta zaokrožila dva nepozabna koncerta, in sicer koncert Filharmonica della Scala (Filharmonični orkester milanske Scale) pod taktirko Riccarda Chaillyja. Svetovno prepoznani italijanski dirigent deluje kot glasbeni direktor znamenite in zgodovinsko pomembne operne hiše milanska Scala ter glavni dirigent njenega orkestra. Orkester Slovenske filharmonije bo na zaključku 72. Ljubljana Festivala zaigral pod taktirko švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita, 103. prejemnika zlate medalje Kraljeve filharmonične družbe, ki jo od leta 1870 podeljujejo le najbolj izvrstnim glasbenikom. Pri interpretaciji Koncerta za klavir in orkester v G-duru Maurica Ravela se mu bo na odru pridružila legendarna Martha Argerich, s katero sta skupaj pri nas nazadnje nastopila leta 2021 na 69. festivalu.

Poleg mnogih glasbenih vrhuncev bodo na programu tudi številni komorni koncerti v ambientu Križevniške cerkve. Na turističnih ladjicah bomo med 26. in 28. junijem v okviru Ljubljana Festivala na Ljubljanici lahko prisluhnili navdihnjenim interpretacijam umetnin iz svetovne glasbene zakladnice najobetavnejših dijakov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Vstopnice so že v prodaji na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na bencinskih servisih in ostalih Eventimovih prodajnih mestih. Člani Kluba Festivala Ljubljana lahko pri nakupu vstopnic v predprodaji koristijo 20-odstotni popust (ki ne velja na koncerte Uroš Perič – 20 let, Oto Pestner in Vlado Kreslin; popusti se ne seštevajo). V Klub se je možno včlaniti tukaj.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret