5. 3. 2024, 21:29 | Vir: STA

Umrl slavni dramatik, ki je s svojimi umetniškimi deli pomagal odpraviti cenzuro

Profimedia

V svoji karieri je napisal več kot 50 avtorskih del. 

Umrl je britanski dramatik Edward Bond. Star je bil 89 let, poročajo danes britanski mediji, ki se sklicujejo na dramatikovo agencijo. Bond je v svoji karieri napisal približno 50 dram, vključno z dramo Rešeni. Ta je ob premieri leta 1965 povzročila velike polemike zaradi nasilnih prizorov.

Težave z britansko cenzuro

Drama Rešeni govori o težkih družbenih razmerah v Londonu. V enem od prizorov najstniki kamenjajo dojenčka v vozičku. Zaradi prikazanega nasilja je drama imela tudi težave z britansko gledališko cenzuro.

Med zagovornike drame Rešeni je takrat sodil igralec in režiser Laurence Olivier. "Rešeni ni predstava za otroke, ampak za odrasle. In odrasli v tej državi bi morali imeti pogum, da si jo ogledajo," je dejal.

Dramo igrali tudi pri nas

Po mnenju poznavalcev naj bi prav Rešeni leta 1968 pripomogli k odpravi britanske gledališke cenzure. Po navedbah portala Sigledal.si je v Sloveniji leta 1997 Rešene v Mestnem gledališču ljubljanskem režiral Zvone Šedlbauer.

Bond je bil rojen leta 1934 v Londonu. Na njegovo umetniško delo so vplivale njegove zgodnje izkušnje z vojno in bombardiranjem. Poleg Rešenih sta v slovenščino po podatkih Cobissa prevedeni še drama Poletje in komedija Morje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol