Uredništvo | 9. 7. 2024, 14:08

Slavni glasbenik odpovedal koncert pri nas, namesto njega prihaja ... (FOTO)

Arhiv Cankarjev dom

Organizatorji so se znašli po svoje.

Z dana┼ínjim odprtjem fotografske razstave Petra Gannushkina v Mali galeriji in s koncertom Ga┼íper Livk Dua v Klubu Cankarjevega doma se za─Źenja 65. Jazz festival Ljubljana, ki traja do 13. julija.

V sredo, 10. julija, je bil za ljubitelje d┼żeza na─Źrtovan koncert Terencea Blancharda, ki pa je ┼żal odpovedal vse nastope v Evropi, zato so morali zanj najti zamenjavo. Namesto njega prihaja Charles Lloyd (flavta, saksofon), ki bo v Kri┼żankah nastopil v sredo, 10. julija, ob 20.30 uri z zvezdni┼íko zasedbo: Jason Moran (klavir), Larry Grenadier (bas) in Eric Harland (bobni). Lloyd bo zavzel oder poletnega gledali┼í─Źa pred koncertom Chiefa Adjuaha, ki bo nastopil ob 22. uri.

Kdo je Charles Lloyd?

Charles Lloyd je d┼żezovska eminenca in institucija. Je zadnji ┼íe dejaven saksofonist iz "generacije velikanov, ki so se kalili v 50. letih" od boku Rollinsa, Coltrana in Colemana. Kot najstnik je prve odrske izku┼ínje nabiral kot spremljevalec raznih resnih bluesovskih imen. Leta 1960 je prevzel izjemno slu┼żbo ÔÇô postal je glasbeni vodja zasedbe Chica Hamiltona ÔÇô zanj pa tudi pisal in aran┼żiral glasbo prelomnih albumov, ki so iz┼íli pri zalo┼żbi Impulse!

K nam prihaja glasbenik Charles Lloyd.

K nam prihaja glasbenik Charles Lloyd.

Arhiv 65. Jazz festivala Ljubljana

Prvi album kot vodja je Lloyd posnel pred to─Źno ┼íestdesetimi leti, torej 1964, isto leto pa se pridru┼żil sekstetu Cannonballa Adderleya. Ta je nanj klju─Źno vplival pri prvih samostojnih korakih, ti so sledili hitro in pomenijo formacijo Lloydovega prvega kvarteta, ┼że takoj zmagovalnega, saj so bili ─Źlani Keith Jarrett, Jack DeJohnette in Cecil McBee. Ustroju je hitro uspel "crossover" uspeh, plo┼í─Źe so se prodajale v ve─Ź kot milijonskih nakladah (prvi val preboja d┼żeza v glasbeni mainstream) in sledila je logi─Źna poteza: 1967 je Charles Lloyd postal d┼żez glasbenik leta po izboru revije Downbeat.

Leta 1970 je sledil veliki prelom, saj se je takrat Lloyd popolnoma umaknil iz scene in se zatekel v kalifornijsko oazo Big Sura, v desetletju izdal album in tu in tam na odrih spremljal nekaj rockovskih zasedb. K d┼żezu se je vrnil leta 1981, leta 1988 pa sestavil nov kvartet, ─Źemur je sledil za─Źetek dolgoletnega plodnega sodelovanja z zalo┼żbo ECM.

Zadnja leta sodeluje s ┼íe eno velikanko Blue Note, k nam pa se vra─Źa po letu 2011 z minimalno spremenjenim in ni─Ź manj kot fantasti─Źnim Sky kvartetom, s katerim je letos posnel izjemen album, spiritualno mojstrovino The Sky Will Still Be There Tomorrow, ki ji je britanski Guardian podelil vseh pet zvezdic.

S ─Źlani kombota v raznih navezah Lloyd sodeluje ┼że ve─Ź desetletij, ti pa so: eden najprepri─Źljivej┼íih d┼żezovskih pianistov zadnjih dveh desetletij Jason Moran, avtoriteta kontrabasa Larry Grenadier in bobnar, ki je vnesel kar nekaj sve┼żine v d┼żezovsko igro, Eric Harland (obse┼żnej┼ía sodelovanja z Davom Hollandom, Ravijem Coltranom ...).

*─îeprav je pri┼ílo do spremembe pri nastopajo─Źih, za koncert veljajo iste vstopnice.┬á

Novo na Metroplay: "Najve─Źja ovira je dav─Źni sistem" | Bla┼ż Brodnjak