14. 3. 2024, 14:35 | Vir: STA

V dve slovenski mesti prihaja največja razstava v zgodovini države (mednarodni obiskovalci so navdušeni)

Bobo

Tema razstave je po njegovih besedah skrb za okolje in ekologija.

Kamnik in Arboretum Volčji Potok bosta šest mesecev prizorišče mednarodne razstave sodobne umetnosti Dobre novice!. Projekt je združil dela mednarodno priznanega belgijskega umetnika Williama Sweetlovea in več kot 20 sodobnih umetnikov iz šestih držav. Poleg monumentalnih skulptur Sweetlovea v arboretumu bo na ogled več razstav v Kamniku.

Kot je na slavnostnem odprtju v Arboretumu Volčji Potok povedal umetnostni zgodovinar Noah Charney, ki je vodil današnjo prireditev in sodeloval pri projektu, gre po njegovem vedenju za doslej največjo razstavo v Sloveniji glede na število sodelujočih umetnikov in razstavišč. S projektom po njegovih besedah niso le želeli združiti zanimivih sodobnih umetnikov, ampak želijo z njim spodbuditi ljudi, da preživijo več časa v Kamniku in okolici.

Tema razstave je po njegovih besedah skrb za okolje in ekologija. Sweetloveove skulpture nagovarjajo tako otroke kot odrasle in opozarjajo na krhkost našega okolja. Dolgoletni direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek je izpostavil, da skulpture živali kričečih barv opozarjajo, da moramo nekaj narediti za naš planet. Menil je, da je Arboretumu Volčji Potok pravi kraj za tovrsten razmislek.

Kamniški župan Matej Slapar je izpostavil Kamnik z okolico kot zeleno destinacijo s parkom Arboretum Volčji Potok, gorami, Veliko planino in starim mestnim jedrom. Projekt Dobre novice! so začeli snovati pred dvema letoma, idejni oče projekta pa je Mathew McQuarrie. Po županovih besedah je nastala izjemna razstava, ki obiskovalca ne bo pustila ravnodušnega.

Bobo

Sodelujoči umetnik in umetniški koordinator projekta Victor Kastelic, ki živi v Torinu, je izpostavil, da razstava združuje zelo raznolika dela - od velikih Sweetloveovih skulptur do mikro opazovanj, tudi bolj intimno likovno razstavo v galeriji zgodovinske kmečke hiše v arboretumu in razstave na več lokacijah po Kamniku.

Sweetlove je povedal, da s svojimi skulpturami živali na prvem mestu ne želi predstavljati živali, ampak je pri njegovih skulpturah na prvem mestu sporočilo. Pošalil se je, da sicer ne dela samo živali, ampak tudi zelenjavo. Kot je dodal, razstave običajno postavlja v krajih, kjer se soočajo z okoljskimi težavami, ki pa jih sicer po njegovih besedah v Kamniku ni.

Veleposlanica ZDA v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian pa je v svojem nagovoru opozorila na transformativno moč umetnosti. Menila je, da nam lahko umetnost v času delitev in disharmonije pomaga najti skupna zanimanja, razumevanje in empatijo. Umetniška sodelovanja, kot je projekt Dobre novice!, so po njenih besedah izjemno pomembna.

Iz Slovenije pri projektu sodelujejo umetnice Nina Koželj, Ira Marušič in Tina Konec. Projekt Dobre novice! bo v Kamniku in Arboretumu Volčji Potok potekal do 22. septembra. Poleg razstave v arboretumu bo obsegal še razstave v Galeriji Miha Maleš in Medobčinskem muzeju Kamnik v gradu Zaprice ter v lokalnih umetniških galerijah in na nekaterih drugih lokacijah. Javno odprtje bo v soboto, 16. marca, ob 10. uri na Glavnem trgu v Kamniku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord