Nataša Zupanc | 15. 2. 2021, 14:56

Lara M. Železnik: »Izogibava se večjih mest, predvsem Toronta, kjer je stanje najslabše!«

Fergus, Ontario
Fergus, Ontario
Poletni izlet v Tobermory, Ontario
Poletni izlet v Tobermory, Ontario
Sauble beach, Ontario
Sauble beach, Ontario


»Gašper je v Toronto priletel 8. februarja 2017, potem pa sva se mu 6. aprila istega leta tam pridružili še s psičko Ello,« s pripovedjo o začetku njene velike kanadske avanture pričenja 30-letna Lara Mercedes Železnik iz Ljubljane.

Njuna prva kanadska nastanitev z danes 32-letnim fantom Gašperjem Koscem je bilo mesto London v provinci Ontaria, kjer živita (le da zadnje leto v lastni mali ’hiši’ na kolesih) še danes, torej štiri leta kasneje.

»Najin prvotni načrt je bil delati in ob tem potovati po Kanadi. Potem pa sva zaradi vize, ki je vezana na delovno mesto, morala ostati v istem mestu in zdaj od tu potujeva naokoli.«

Gašper in Lara sta v Kanado prišla prek pobude International Experience Canada, v okviru katere si je mogoče pridobiti delovno vizo za eno leto.

Gašper se je tako že kmalu po prihodu zaposlil pri samostojnemu podjetniku kot inštalater mavčnih plošč, Lara pa je začela delati v restavraciji kot natakarica. "Ko je po enem letu IEC potekel, sva morala najti drug način za podaljšanje delovne vize. Imela sva srečo, da je Gašperja sponzoriral njegov delodajalec, kar nama je omogočilo, da še danes živiva v Kanadi prek njegove službe. S tem novim statusom so postale možne tudi najine sanje, da bi si preuredila star kombi in pričela s potovanji po državi."

Uresničitev #vanlife sanj

Najprej so bila problem seveda tako sredstva kot pomanjkanje časa. Potem pa, ko sta v začetku leta 2020 dobila vizo za dve leti, je to naenkrat postalo uresničljivo.

"Konec februarja sva za dobrih 20.000 evrov našla kombi Dodge Ram Promaster, letnik 2015. Znesek še vedno odplačuejva prek avtohiše, saj v Kanadi brez stalnega prebivališča ni mogoče dobiti kredita," se spominja Lara in nadaljuje: "Takoj ko sva dobila kombi, sva prekinila najemniško pogodbo za stanovanje. Pri dvomesečnem odpovednem roku sva morala stanovanje nato zapustiti najkasneje 30. aprila. In to ne glede na stanje, v katerem bi bil takrat najin kombi."

Časa za izgubljanje tako seveda ni bilo, zato sta se takoj lotila dela.

Izolirala sta tla in stene, vgradila stropni ventilator ... ko se je zgodilo.

"16. marca se je zaradi pandemije covida-19 zaprla vsa Kanada, kar je znatno otežilo opremljanje kombija."

Ker nista imela druge izbire, sta s predelavo svojega novega bivališča na kolesih nadaljevala tako, da sta pričela ves potreben material naročati prek spleta, čakanje na dostavo pa je nato podaljšalo čas gradnje.

"Računam, da sva do takrat, ko se je bilo mogoče vseliti v kombi, v predelavo vložila okoli 5000 evrov, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je bil takrat že dokončan. Dejansko nama ga je uspelo usposobiti le do te mere, da je bilo v njem mogoče živeti. Za silo."

Številna nujna dela sta tako opravila šele po tem, ko sta bila že vseljena.

"Napeljava vroče vode za tuš, dokončanje gradnje omaric, naročila sva dodatne solarne panele za več elektriko in podobno," hiti razlagati Lara, ki nato doda: "Ampak poletje sva si pa vzela zase. Za sprostitev, potovanja in dopust."

Novih del na kombiju sta se zato lotila šele tik pred zimo, ko sta vgradila še grelec in izolirala vsa vrata. "Še danes se vedno nekaj najde, kar je potrebno dodelave ali popravila," ve povedati Lara po tem, ko je ravno pred dnevi objavila YouTube video o manjši lepotni operaciji mini kuhinjskega pulta.

Njun celoten projekt predelave kombija za bivanje in potovanja sta pridno dokumentirala in objavljala na YouTube kanalu Beaver Vanpire. Nekaj najbolj zanimivih posnetkov žal še vedno čaka na objavo, saj so ostali zaklenjeni na pokvarjenem disku, ki ga bosta lahko dala popraviti šele, ko se sprostijo ukrepi zaprtja.

Predstavitev predelanega kombija teama Beaver Vanpire si lahko ogledate v njunem YouTube videu Meet the van, v katerem prostodušno razkažeta kombi, od zunaj in od znotraj, skupaj z redom (in neredom), ki pritiče modernemu nomadskemu življenju.

Kratek intervju

V & O

Kako je pandemijo čutiti v Kanadi? Je močno okrnila vajine potovalne načrte?

Še pred najino odločitvijo za #vanlife s kombijem sva si z avtom ogledala celotno vzhodno Kanado, zdaj pa si želiva iti na zahod. Žal pa so vse province zaprte že od marca 2020, saj velja prepoved potovanja po državi. Čez poletje je bilo sicer dovoljeno potovati vsaj znotraj province, v kateri se nahajamo, zato sva takrat to izkoristila in raziskala Ontario po dolgem in počez. To je bila doslej najboljša era najinega življenja v kombiju. Vse lokacije so bile prazne, saj so bili kampi in hoteli zaprti, mi trije (Lara, Gašper in Ella) pa smo lahko prespali, kjer smo želeli. Plaže, parki, najbolj turistične dele smo si ogledali v sproščeno in brez gneče.

Seveda sva se izogibala večjim mestom, predvsem Torontu, kjer je stanje najslabše in imajo tudi največ omejitev.

Zaščitne maske so v Kanadi obvezne povsod, kjer je mogoče priti v stik z ljudmi. Ker je od decembra do danes veljalo tudi popolno zaprtje in prepoved potovanj tudi znotraj province, sva se zadrževala v Londonu, kjer oba delava. Gašper je normalno delal vsak dan, jaz pa le enkrat tedensko, saj je restvracija, v kateri delam, ostala odprta zgolj za dostavo. Nismo pa imeli policijske ure.

Prav te dni se počasi vračamo v rdečo fazo, kar pomeni, da bova spet lahko pričela potovati po Ontariu.

Kakor redno pa spremljata, kaj se dogaja po svetu in morda v Sloveniji?

Z družino in prijatelji iz Slovenije se redno slišiva. Prek njih dobiva večino informacij. Sprva sem še kdaj na spletu poiskala  24ur ali rtvslo in si kdaj kaj prebrala o dogajanju v Sloveniji, ker pa se novice neprestatno samo ponavljajo, se mi to sčasoma ni zdelo več relevantno. Dogajanje po svetu tudi sicer spremljava prek spletnih in družbenih omrežij.

Kako varna pa je Kanada za takšna mlada popotnika?

Kanada je super za potovanja, saj je mogoče zares veliko zanimivega videti. Od pokrajine do živali. Tukaj ne poznajo cestnin, bencin pa je zelo poceni, približno od 0.5 do 0.7 eura na liter. So pa potovanja časovno velik zalogaj, saj gre za zares ogromne razdalje. V zadnjih devetih mesecih življenja v kombiju sva za samo eno noč plačala kamping, vse ostalo pa sva prespala kar na parkiriščih pred trgovinami, ob cestah, na gradbiščih, kjer dela Gasper, ali pa v drugih skritih kotičkih, ki jih občasno najdeva.

Ni naju strah. Imava pa eno neprijetno izkušnjo iz mesta, ko je nekdo sredi noči preizkušal kljuko, če so vrata morda odklenjena. Vendar imava zelo dober alarm. Ko prične lajati argentinska doga, se vsak ustraši :)

Pa se je vseeno že zgodilo kaj takšnega, da vaju je vendarle zaskrbelo?

Zaenkrat sta bila največji izziv sneg in mraz, a zaenkrat še nisva obstala na mestu. Tudi pripomočka za pod kolesa v snežnem metežu še ni bilo potrebno uporabiti.

Več pa je bilo tehničnih težav, ki so predstavljali tudi večji finančni zalogaj. Poleti se nama je pokvaril menjalnik in sva ga morala zamenjati (3000 eurov), tako da smo tri dni ždeli samo v avtu. Oktobra pa smo imeli namen iti višje na sever države, na najvišjo točko Ontaria, a nam je to onemogočil počena sprednja os (700 evrov), zato s podvigom zares nisva upala tvegati. Je pa to v načrtu za to pomlad. In pa, decembra sva morala popraviti še zadnjo gumo, ker je bila ta skrivljena, in zamenjati amortizerje (kar naju  je stalo še dodatnih 700 evrov). 

Kakšni pa so ljudje v Kanadi? So vama pripravljeni priskočiti na pomoč, v kolikor bi to potrebovala?

Ko se nama je pokvaril prvi avto, so se vsi ustavljali na cesti in me spraševali, če rabim pomoč, ko sem čakala na avtovleko.

Tu se vsi opravičujemo za vse in vsak vsakega pozdravi na cesti. 

Ljudje v Kanadi so tudi sicer zelo prijazni in gostoljubni. Zelo so odprti, radi spoznavajo ljudi in se družijo, predvsem ob večerjah in športnih dogodkih (hokej, baseball in ameriški nogomet).

Čeprav velja Kanada za dvojezično državo, jih večina niti ne zna francosko, so pa toliko bolj navdušeni, ko tujci govorijo tekoče angleško in so se sposobni vživeti (in delati) v skladu z njihovo kulturo.

YouTube BeaverVanpire

Za še več pristnega doživetja Kanade skozi oči Lare in Gašperja ste vabljeni na YouTube Beaver Vanpire.

"Najbolj zabaven video, ki sva ga na YouTube objavila, in ki ga še vedno velikokrat pogledam, je tale. Ker je v končnici veliko smešnih napak, ki jih narediva pri snemanju. Verjemite mi, da razmišljanje, govorjenje in snemanje v tujem jeziku še zdaleč ni enostavno, lahko pa je zelo zabavno."

"Tudi video Zimska pravljica mi je nadvse ljub. Posnetki so nastali za božič, ko smo se odpravili na tridnevni izlet v Owen Sound, kjer sva se leta 2019 zaročila. Več čas, ko smo bili tam, je snežilo, potekal pa je festival severnih luč. Ta video morda še najbolje predstavi #vanlife in vse, kar nama ta pomeni: svoboda potovanja, prespali smo kar v parku in nas je zasnežilo, pa pohodništvo in hvaležnost za vse malenkosti, ki jih imava neprstano s seboj, da smo zares pripravljeni na vse."

O dogodivščinah Lare in Gašperja v Kanadi je mogoče prebirati tudi na Larinem blogu, kjer piše tudi o potovanjih po Kanadi še pred avanturo s kombijem: Sweet Odd Sand Ends, spremljati ju je mogoče še na Instagramu BeaverVanpire.

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan