25. 10. 2020, 06:37 | Vir: STA

Letos bodo krompirjeve počitnice terjale nekaj več domiselnosti

profimedia

Pred otroki in dijaki, ki so bili v petek še zadnjič pri pouku pred enotedenskimi jesenskimi počitnicami, je skupaj z dvema vikendoma devet prostih dni. Ti bodo zaradi ukrepov proti širjenju epidemije od njih in staršev zahtevali nekaj več domiselnosti in energije. V pomoč pa jim bodo lahko tudi nasveti z ljubljanske filozofske fakultete.

Veliko naj bo gibanja na svežem zraku, a ne skupaj z drugimi družinami, je za STA poudarila predstojnica oddelka za pedagogiko in andragogiko na fakulteti Klara Skubic Ermenc. Predlagala je, da se starši z otroki podajo na raziskovalni sprehod po samotnih stezah, pri tem pa imajo s seboj fotoaparat ali daljnogled. Namesto igral na otroških igriščih lahko uporabijo drevesa. Na pot se lahko odpravijo s kolesom, skirojem ali rolerji.

Po njenih navedbah je pomembno, da otroci vedo, zakaj so potrebne omejitve. Staršem svetuje, da se z otroki pogovarjajo o novem koronavirusu, a prilagojeno njihovi starosti. Pri tem naj bodo pozorni na to, da ne bodo zveneli zastrašujoče. Otroke je treba po njenih besedah pri tem spodbuditi, da povedo, kaj razmišljajo, in jim odgovoriti na vprašanja, če jih imajo.

Počitnice so pravi čas za družabne igre, denimo za igranje kart, za različne kvize, pantomimo, iskanje besed, ki se začnejo na določeno črko, sestavljanje stavkov tako, da vsak pove eno besedo, ugibanje osebe ali predmeta. Lahko priredijo večer karaok ali pa naredijo družinsko drevo. Skubic Ermenčeva je spomnila, da počitniški čas lahko izkoristijo tudi za norčije in si denimo nadenejo maske ali posnamejo zabaven video.

Za predšolske otroke, ki bodo zaradi zaprtih vrtcev prav tako doma, svetuje različne igre, ki spodbujajo njihov celosten razvoj. To so denimo igre vlog, ko se lahko igrajo družino, zdravnike in druge poklice, igre s kockami in sestavljankami ter druge konstrukcijske igre, lahko pa tudi rišejo, barvajo ali ustvarjajo na kakšen drug način.

Med možnostmi za preživljanje počitniških dni je tudi branje. Svetuje branje skupaj z otrokom. Če še ne zna brati, naj mu starši berejo sami ali pa ga poslušajo pri njegovem poskusu branja in pri ustvarjanju zgodbe ob ilustracijah. Tudi če že zna brati, mu lahko berejo na glas ali pa se pogovarjajo z njim o prebranem. Otrok lahko zgodbo tudi nariše. Če prebere knjigo, po kateri je bil posnet film, pa lahko steče pogovor o podobnostih in razlikah med knjigo in filmom. Film si lahko pogledajo skupaj.

Vedoželjnost bo spodbudila informativna oddaja za otroke Infodrom na TV Slovenija, na nacionalni televiziji pa so za naslednji teden pripravili tudi počitniški program Počitniški krompir. Prav tako so lahko zanimive različne spletne vsebine. Med njimi so denimo spletni časopis za otroke Časoris in otroški spletni portal Bansi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.