Letošnja nagrada booker in 54 tisoč evrov Škotu Douglasu Stuartu

20. 11. 2020, 11:50 | Scena | Vir: STA

              Letošnja nagrada booker in 54 tisoč evrov Škotu Douglasu Stuartu (foto: profimedia) profimedia

Letošnjo britansko literarno nagrado booker so v podelili škotskemu avtorju Douglasu Stuartu za prvenec Shuggie Bain. Roman prinaša zgodbo delavske škotske družine, ki jo zaznamujeta revščina in alkoholizem, dogajanje pa je postavljeno v Stuartov rodni Glasgow, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vedno sem želel biti pisatelj, zato je to uresničitev sanj," je dejal Stuart in v zahvalnem govoru dodal: "To mi je spremenilo življenje."

Kot drugi finalisti je 44-letni pisatelj, ki sedaj živi v New Yorku, slovesnost ob naznanitvi nagrajenca spremljal prek videa, saj so organizatorji v skladu z ukrepi za zaustavitev širjenja koronavirusa v Veliki Britaniji sledili pravilom omejevanja socialnih stikov. Slovesnost sta med drugim spremljala prispevka nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame in vojvodinje Camille Parker Bowles.

Dogajanje romana Shuggie Bain je postavljeno v 80. leta minulega stoletja, navdih zanj je pisatelj našel v svojem otroštvu. Mama je bila alkoholičarka, zaradi svoje zasvojenosti je tudi umrla. Stuart je knjigo opisal kot "ljubezensko zgodbo" o "brezpogojni ljubezni, ki je pogosto na preizkušnji" in jo otroci čutijo do svojih staršev.

"Moja mama bi bila navdušena in ponosna," je v zahvalnem govoru vzneseno dejal Stuart, ki je pisanje knjige opisal kot "zelo zdravilno", saj je v sebi nosil "veliko ljubezni in bolečine". Velik navdih je bil po navedbah AFP tudi Glasgow.

Stuartov roman je bil eden od štirih prvencev med šestimi bookerjevimi finalisti, ki so bili letos najbolj raznoliki v več kot 50-letni zgodovini nagrade. V ožji konkurenci za bookerja so bili letos trije prvenci ameriških avtorjev, žirijo pa sta prepričali še pisateljici iz Zimbabveja in Etiopije.

Za 50.000 britanskih funtov (54.000 evrov) vrednega bookerja se lahko potegujejo avtorice in avtorji v angleščini napisanih in v Veliki Britaniji ali na Irskem izdanih del.

Med dosedanjimi dobitniki nagrade so sicer priznani avtorji, kot so Ian McEwan, Julian Barnes, Kazuo Ishiguro in Roddy Doyle. Lani sta si nagrado delili Margaret Atwood za roman Testamenti in Bernardine Evaristo za knjigo z naslovom Girl, Woman, Other.