17. 5. 2020, 11:15 | Vir: STA

Letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije minilo brez tekmovalnega naboja

profimedia

Letošnja, 65. Evrovizija se bo v zgodovino zapisala kot prva brez tekmovanja in glasovanja. Zaradi epidemije koronavirusa je namesto finala iz Hilversuma v soboto potekala alternativna prireditev pod geslom Evropa, prižgimo luči!, ki se je sklenila s pesmijo Love Shine a Light, v kateri je moči združilo 41 predstavnikov držav, tudi Ana Soklič.

Kar 18 letošnjih predstavnikov držav se bo predstavilo na 66. Evroviziji, ki bo prihodnje leto v Rotterdamu, mestu, ki bi moralo po zmagi Duncana Laurenca s pesmijo Arcade gostiti letošnje tekmovanje. Med njimi so to novico na današnji prireditvi sporočile štiri predstavnice držav, tudi Slovenija. Poleg nje pa še Latvija s predstavnico Samanto Tino, Malta s 17-letno pevko Destiny in San Marino s pevko Senhit.

Prihodnje leto se bodo "znova predstavili" še pevke, pevci in skupine iz najmanj 14 držav. Doslej so to naznanile že Češka, ki jo bo zastopal Benny Cristo, Avstrija, ki bo v Rotterdam poslala Vincenta Buena, Romunija, ki se bo predstavila s pevko Roxen, in Azerbajdžan s pevko Efendi.

Naslednje leto bodo tekmovali še letošnji predstavniki iz Avstralije - Montaigne, iz Belgije skupina Hooverphonic, iz Bolgarije - pevka Victoria, iz Gruzije - pevec Tornike Kipiani in Grčije - Stefania. Letošnjega predstavnika bodo v igro poslali tudi Izraelci Španci, Švicarji, Ukrajinci in Nizozemci. Izraelske barve bo zastopala Eden Alene, španske Blas Canto, švicarske pevec Gjon, ki je letos visoko kotiral na stavnicah, ukrajinske skupina Go_A, holandske pa pevec Jeangu Macrooy.

Na alternativni prireditvi, ki so jo povezovali za letos predvideni nizozemski voditelji Chantal Janzen, Edsilia Rombley in Jan Smit, so prikazali izseke skladb vseh 41 predstavnikov držav, ki bi morali sicer tekmovati. Obenem so vsi pevci in pevke nagovorili gledalce prek malih ekranov.

V sporočilih je bilo največkrat slišati pozive v duhu časa: ostanite zdravi, varni, veliko je bilo tudi spodbudnih besed. Slovenska predstavnica Ana Soklič z videom, posnetim ob Bohinjskem jezeru, je dejala:

"Če želiš danes uspeti v glasbi, se moraš včasih pretvarjati, nositi masko." To je primerjala z maskami, ki jih nosimo danes, a iz drugačnih razlogov. Kot je poudarila, sta zanjo najpomembnejša Bog in iskrenost do sebe.

Spomnili so se tudi na več zmagovalnih skladb iz zgodovine tekmovanja. Tako je trikratni zmagovalec, znan tudi kot Mister Eurovison, Johnny Logan zapel zmagovalno pesem iz leta 1980 What's Another Year. Spregovoril je tudi pevec iz skupine Abba Björn Ulvaeus, ki je dejal, da je Evrovizija še vedno odlična odskočna deska za glasbenike in živahen, vesel dogodek.

Med bolj izvirnimi prispevki velja omeniti srbsko zmagovalko iz leta 2007 Marijo Šerifović s pesmijo Molitva, ki jo je tokrat posnela v praznem Beogradu z nekaj ljudmi z maskami. Iz Milana se je javil italijanski predstavnik, letošnji zmagovalec Sanrema Antonio Diodato, ki je dejal, da težka obdobja ponujajo čas za premislek ter navdih za nove zgodbe. Za gledalce je ob kitari zapel Nel blu dipinto di blu (Volare).

Vseh 41 držav je bilo predstavljenih tudi prek simbola svojih prestolnic, ki so jih prikazali ob spremljavi rotterdamskega simfoničnega orkestra. Ljubljano je predstavljal grad. Slovenijo je posredno predstavljal tudi Benjamin Dolić, ki je sicer zastopal Nemčijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.