10. 6. 2020, 11:08 | Vir: STA

Letošnji že 53. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti bo

Tamino Petelinšek/STA

Letošnji že 53. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (Mos), katerega usoda je bila zaradi epidemije z novim koronavirusom vprašljiva, vendarle bo. Družba Celjski sejem bo Mos pripravila od 16. do 20. septembra. Rok za prijavo so podaljšali do petka, bodo pa prijave zbirali tudi še po tem datumu, dokler bodo na voljo razstavni prostori.

Kot je za STA povedal izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec, bodo lahko obseg letošnjega Mosa natančneje ocenili konec meseca. "V tem trenutku še ne moremo reči, ker je na eni strani nekaj odpovedi, na drugi strani pa se prijavljajo razstavljavci, ki še nikoli ali pa že dolgo časa niso razstavljali na Mosu," je dejal Otorepec.

Kar zadeva varnost obiskovalcev in razstavljavcev, je po oceni Otorepca sejmišče dovolj veliko in sodobno, da lahko izvedejo različne ukrepe zaščite pred novim koronavirusom. Imajo tudi priporočila mednarodnega sejemskega združenja UFI glede organiziranja sejma glede na epidemiološko sliko v kraju in času sejma, ki obsegajo skoraj 80 strani.

"Kakšna bo ta slika septembra, je zdaj še preuranjeno ocenjevati. Bomo pa ves čas v stiku s pristojnimi inštitucijami v državi in bomo 14 dni pred sejmom uskladili potrebne ukrepe, tako da bodo čim manj moteči za obiskovalce in razstavljavce, na drugi strani pa bodo zagotovili potrebno varnost," je dejal Otorepec.

Dodal je tudi, da se letos na 53. Mos selijo segmenti sejmov Energetika, Terotech in Lestech, ki so bili predvideni oktobra, prav tako pa se Mosu pridružuje Festival kave Slovenija.

Družbi Celjski sejem sicer letos grozi upad prihodkov za več kot 80 odstotkov. Zaradi dosedanjih ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa je družba že izgubila okoli 25 odstotkov letošnjega prihodka, ki je bil načrtovan v višini štiri milijone evrov.

Edini sejem, ki so ga letos uspeli izpeljati, je bil konec januarja sejem Agritech.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.