15. 6. 2021, 14:39

Ljubezen za bodečo žico: roman o resnični ljubezenski zgodbi za časa Hitlerjevega režima

profimedia
Ljubezen za bodečo žico: roman o resnični ljubezenski zgodbi za časa Hitlerjevega režima (foto: profimedia)


»Bitte,« je ponovila in ponovno iztegnila roko proti ograji. Bruce je segel skozi ograjo in ona je s prsti pritisnila košček papirja v njegovo dlan. Potem je izginila. Kakšni drugi opazovalci bi si morda lahko domišljali, da so bili priča čudežu, ko se je starka vzravnala, privzdignila obleko in kot gazela stekla po rahlem pobočju proti drevesom kakih devetdeset metrov stran.

Roman Ljubezen za bodečo žico je izjemen roman o pogumni, domoljubni Slovenki, ki kljubuje vsem preprekam, Jožefi Lobnik, jugoslovanski partizanski junakinji, in Bruceu Murrayu, novozelandskem vojaku, ki je bil zaprt v taborišču blizu Maribora.

Resnično ljubezensko zgodbo Jožefe in Brucea, ki sta se po naključju našla sredi brutalne vojne, je ubesedil Doug Gold, roman pa se je v tujini do danes prodal že v več kot 100.000 kopijah.

Doug Gold, ki ima za seboj uspešno medijsko kariero in je prejemnik številnih radijskih ter televizijskih nagrad, danes živi v Wllingtonu z ženo Anemarie in je Bruceov in Jožefin zet.

Ljubezen sredi okupacije

»Prosim,« je rekla v nemščini in iztegnila roko s sporočilom. »Prosim, pomagajte mi. Nacisti so odpeljali mojega brata in mislimo, da bi lahko bil ujetnik tukaj. Pogrešamo ga dva tedna.«

Pogledala ga je naravnost v obraz. Bil je neobrit in z motnimi očmi in na srajci je imel čudne madeže. Videla ga je, kako je odreagiral ob pogledu v njen obraz: z roko si je instinktivno šel skozi lase – nenavadna gesta, glede na to, kako mastni in skuštrani so bili.

Moški, je pomislila. Mislijo lahko le na to, kakšen vtis bodo naredili na ženske.

To je bilo prvo srečanje med vojnim ujetnikom, ki si je želel le eno: ubežati izza rešetk taborišča, da bi se lahko znova boril, in pogumno mlado žensko, skrivno članico odporniškega gibanja. Ko si kot popolna tujca si skozi ograjo taborišča predata zmečkano sporočilo, ju to popelje na pot, ki bo za vselej spremenila njuni življenji.

Napeta, predvsem pa močna ljubezenska zgodba, ki je preživela navkljub vsem preprekam, je splet poguma, drznih pobegov, izdajstva, mučenja in maščevanja. To je nenavadno srečanje dveh navadnih ljudi, ki najdeta nepričakovano ljubezen med nepredstavljivo stisko v času Hitlerjevega barbarskega režima.

Resnična zgodba o pogumu ter upanju.

Nekaj dni pozneje je Jožefa potrkala na Dejanova vrata. Po premoru je Dejan za drobec odprl vrata.

»Ja, stara ženica?« je rekel. »Kaj želite?«

Jožefa se je naslonila na leseno sprehajalno palico in glavo, ovito v šal, dvignila proti svetlobi. Na Dejanovem obrazu je zaznala presenečenje, nato pa se je nasmehnil.

»No?« je rekla. »Bo delovalo?«

»Ja,« je odvrnil. »Ja, mislim, da bo. Od zdaj naprej te bomo klicali babica.«

In tako je njen vzdevek postal Baka.

Instinkti, ki so spodbudili izbiro preobleke, so se izkazali za pravilne. Ko je racala po ulicah in uličicah Limbuša in Maribora, tu in tam zastala, da bi zajela sapo, je bilo, kot da bi bila nevidna za naciste. Lahko šla tik mimo nemških vojakov, a se ti niso zmenili zanjo.

Njeno smrtno nevarno delo se je začelo.

O KNJIGI SO POVEDALI

"Ljubezen za bodečo žico je ganljiva in povzdigujoča zgodba o ljubezni, uporu ter pogumu med grozotami vojne. Je opomnik, da tudi v najbolj brutalnemu obdobju, ljubezen vedno najde pot in na koncu zmaga. Romana ne morem prehvaliti!" - Heather Morris, avtorica Tetovatorja iz Auschwitza

"Zelo dobro raziskana in skupaj sestavljena zgodba. Knjiga, ki bo navdušila oboževalce vojnih ljubezenskih dram ter bralce zgodb o odporniških gibanjih. Nepozabno in navdihujoče delo!" - Kirkus

"Že po prvi strani me je zgodba povsem prevzela. Prebral sem že precej vojnih romanov, a noben ni bil tako detajlno napisan. Jožefa in Bruce sta bila izjemni osebi, kako sta našla moč za preživetje, je neverjetno!” - Barry Jones, Rangiora

"Ljubezen za bodečo žico prebiram že drugič! Knjiga je enostavno fantastična. Gre za neverjeten opis življenj Jožefe in Brucea - vsega kar sta doživela med vojno ter naključij, ki so ju zbližala." - Julie Kayes, Auckland

Za več informacij o knjigi Ljubezen za bodečo žico obiščite spletno knjigarno Galarna.Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.