8. 8. 2020, 10:46 | Vir: STA

Ljubljanski živalski vrt se je pridružil praznovanju svetovnega dneva levov

profimedia

Živalski vrt Ljubljana se pridružuje praznovanju svetovnega dneva levov. Zato so danes in v nedeljo med 10. in 13. uro ter med 15. in 18. uro pripravili poseben program spoznavanja in opazovanja te ogrožene živalske vrste, ki je namenjen vsem obiskovalcem, je za STA povedala biologinja in pedagoška vodja Živalskega vrta Ljubljana Irena Furlan.

"Levi so stoletja navdihovali in vzbujali strahospoštovanje pri ljudeh s svojo velikostjo in močjo. So druge največje mačke na svetu za sibirskimi tigri. 10. avgust je namenjen ozaveščanju o resničnem položaju divjinskih levov, saj se je njihovo število v zadnjih 40 letih zmanjšalo za polovico," je pojasnila Furlanova. Raziskovalci ocenjujejo, da jih je v naravi ostalo le še okoli 30.000, zato je takojšnje ukrepanje ključnega pomena za zaščito in reševanje levov pred izumrtjem, je poudarila.

Levi so bili razširjeni v Afriki, Mali Aziji, Indiji in na Arabskem polotoku že pred 1,4 milijona let, zdaj pa so se zaradi človeka znašli na samem pragu izumrtja, je pojasnila. Še do leta 1940 so živeli v severni Afriki visoko v Atlaškem gorovju. Danes živijo v podsaharski Afriki na devetkrat manjšem prostoru kot v preteklosti. Včasih je bilo opisanih enajst podvrst današnjih levov, kasneje so po njenih besedah ločili dve podvrsti, in sicer afriškega in azijskega leva.

Po klasifikaciji Svetovne zveze za varstvo narave so levi uvrščeni v kategorijo ranljivih vrst, saj so v različnih regijah trendi naraščanja in upadanja populacij zelo različni. "To pomeni, da se lahko njihovo število ponovno poveča ob sprejetju ustreznih ukrepov, brez posredovanja za njihovo zaščito, pa se lahko znajdejo na seznamu vrst, ki jim grozi izumrtje," je povedala Furlanova.

Zato si svetovni dan levov po njenih besedah zastavlja tri cilje, in sicer ozaveščanje o položaju levov in težavah, s katerimi se vrsta srečuje v naravnem okolju, iskanje načinov za zaščito naravnega okolja te velike mačke z ustanavljanjem nacionalnih parkov in izobraževanje ljudi, ki živijo v bližini teh divjinskih mačk, o sobivanju z levi.

Furlanova je prepričana, da lahko prav vsak pomaga z branjem in širjenjem informativnih povezav na družbenih omrežjih, ki obveščajo o levih in njihovem svetovnem dnevu, ali z donacijo naravovarstvenim organizacijam, ki si prizadevajo za zaščito in ohranitev levov.

Kot popotniki pa naj bodo prizanesljivi opazovalci narave in naj podpirajo lokalne ohranitvene programe.

"Pozorni bodite pri nakupih, saj z mnogimi spominki naravnega izvora podpirate uničevanje vrst in naravnega okolja. Kot uporabniki izbirajte izdelke, ki so pridobljeni na sonaraven in etičen način," je poudarila.

V Živalskem vrtu Ljubljana bodo obiskovalci tako danes in v nedeljo spoznali azijska leva Čajo in Maksimusa. Kot vse mačke sta velika zaspanca. V jutranjih urah poležavata na soncu, v opoldanski pripeki si poiščeta senco, proti večeru pa zelo rada opazujeta liči antilope v sosednji ogradi.

Levi živijo tudi v Aziji in jih okoli 500 živi v majhnem delu Indije. V prejšnjem stoletju so skoraj izumrli, danes pa njihova številčnost ponovno narašča. "Spoznavali bomo navade in družinsko življenje azijskih levov ter si na modelu ogledali njihove zobe, potipali jezik ter našo dlan primerjali z njihovo šapo," je še dodala Furlanova.

Dogodivščin se obiskovalci lahko udeležijo brez rezervacij in doplačil, prosijo pa, da na ustrezni razdalji počakajo, da pridejo na vrsto, do vodnikov pristopajo posamezno in upoštevajo njihova navodila.