25. 11. 2020, 08:38 | Vir: STA

Madžarska v sporu z Georgeom Clooneyjem, potem ko je igralec Orbana označil za primer sovraštva in jeze v svetu

Shutterstock
Madžarska v sporu z Georgeom Clooneyjem, potem ko je igralec Orbana označil za primer sovraštva in jeze v svetu (foto: Shutterstock)

Madžarska je hollywoodskemu zvezdniku Georgeu Clooneyju v torek očitala "omejeno poznavanje" politike in zgodovine, potem ko je igralec madžarskega premierja Viktorja Orbana v nedavnem intervjuju označil za primer sovraštva in jeze v svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Všeč nam je George Clooney kot igralec (...) a njegovo poznavanje zgodovine in politike je videti nekoliko omejeno," je na uradnem računu na Facebooku zapisal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Predtem so predstavniki madžarske vlade obtožili slavnega igralca, da je marioneta ameriškega milijarderja Georgea Sorosa. "Soros izkoristi vsako priložnost za napad na madžarsko vlado. Zaskrbljujoče je, da obstajajo akterji, celo nepolitični, ki politično delujejo za Sorosa," je poudaril tiskovni predstavnik madžarske vlade Ors Farkas. Več Orbanu naklonjenih medijev je objavilo fotografijo igralca ob Sorosevem sinu Alexandru.

Budimpešto je ujezil intervju, ki ga je Clooney prejšnji teden dal za ameriško revijo GQ o svojem novem filmu The Midnight Sky. "Ko smo začeli snemanje, še nismo bili sredi pandemije, so bili pa vsi drugi elementi, ki kažejo, s koliko sovraštva in jeze imamo opraviti v tem trenutku zgodovine - pojdite k Bolsonaru v Brazilijo ali Orbanu na Madžarsko, ogromno jeze in sovraštva," je dejal igralec.

V odzivu na kritike iz Madžarske je Clooney za madžarski novičarski portal 24.hu v torek dejal, da je "le enkrat srečal Georgea Sorosa, in sicer na srečanju ZN o begunski krizi, na katerem je bil tudi predsednik ZDA". "Tudi njegovega sina Alexa sem srečal le enkrat, na srečanju v Davosu (...) tako da Orbanov propagandni stroj laže. Pika," je dejal Clooney.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.