Mnenje | 10. 11. 2021, 10:30

Magnifico: "Sama glasba ne premika družbenih norm. Je le odraz časa in prostora!"

Goran Antley

Robert Pešut alias Magnifico je ime, ki ga ni potrebno posebej predstavljati. Z novinarko Petro Vadas sta pred dnevi za n1info.si opravila obsežen intervju, v katerem je med drugim pojasnil, zakaj 'ne mara umetnikov, ki so prepričani, da s svojo glasbo lahko povzročijo družbene spremembe' in 'da glasba ni namenjena temu'.

O tem, po njegovem mnenju demagoškem izkoriščanju glasbe se je zjasnil takole:

"Prepričan sem, da glasba ne premika družbenih norm. V 60. in 70. letih je bilo pomembno, kaj sta mislila John Lennon in Bob Dylan. Zanimive so bile njihove interpretacije realnosti. Pravilna oziroma čudna vprašanja sta postavljala. Vendar je bistveno, da se za temo zavzame širša družba in politika. Sama od sebe glasba ne premika ničesar. Je le svojevrsten odraz časa in prostora."

Kaj pa odmeven hit Kdo je čefur, ki naslavlja problematiko priseljencev z juga, ali projekt Sester ter komad Magnifico je peder, ki problematizira homofobijo? Na to drezanje novinarke je le dodal:

"Pa imate občutek, da se je kaj spremenilo? Z izjemo tega, da se sedaj na glas pogovarjamo o teh temah, ni bistvenih razlik. Že to je nekaj, pa vendar."

Vir: n1info.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.