18. 9. 2020, 07:57

Marko Potrč vztraja: Ne, maske na prostem ne bom nosil

Igor Zaplatil
Marko Potrč vztraja: Ne, maske na prostem ne bom nosil (foto: Igor Zaplatil)

Ob oznanitvi novih ukrepov, ki stopajo v veljavo v soboto in med drugim vključujejo nošenje zaščitne maske na prostem, kjer je večje število ljudi, se je – nekoliko pričakovano – na Facebooku ponovno odzval TV-voditelj Marko Potrč. Objavil je tudi nov posnetek.

Potrč v posnetku okrca medije, češ, da netočno označujejo zadnje visoke številke okuženih kot rekorde, saj naj bi v resnici imeli dejanski rekord konec avgusta, ko je bil odstotek med testiranimi in pozitivnimi nekaj čez 4 odstotke. V zapisu ob posnetku pa Potrč zapiše:

Maske na prostem? Resno? Šolarji, ki bodo morali z masko na obrazu sedeti pri pouku kar nekaj ur? Resno?! A s tem se strinjate, zdravniki? Resno?!

To in gora drugih, novih nesmislov. Zakaj? Zaradi »rekordov«? Nimamo rekordov. To je preprosto zavajanje. Resnično absurdno je, da se mediji, gospa Beović, gospod Krek in gospod Kacin obnašajo, kot da smo 5-letni otroci, ki ne razumejo osnove računanja odstotkov.

V objavi nato na kratko obrazloži razmišljanje glede objav števila testiranj in kaj naj bi ti testi pomenili. S svojo objavo je tokrat nastrojen predvsem proti medijem, ki naj bi s senzacionalističnimi prispevki ustvarjali nepotreben strah. Zato poziva ljudi, da z deljenjem in označevanjem ustvarijo pritisk, da pokažejo, »da nismo neskončno naivni, da nismo neumni.« Zapis zaključi:

S tem jim damo vedeti, da se ob vsakem tovrstnem senzacionalističnem naslovu od tega trenutka naprej dobro zavedamo, da gre za zavajanje. Da bodo videli, da nismo naivne ovčice, ki ne bi razumele najbolj preproste, osnovnošolske matematike. Ker nismo.

Komentarji pod objavo pa so seveda polarizirani. Ukrepi, ki jih sprejemamo, namreč niso nič posebnega in so že v veljavi v nekaterih drugih državah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.