21. 3. 2021, 11:36 | Vir: STA

Med svetovnim dnevom voda in dnevom Zemlje mesec dni za lepšo Ljubljano

profimedia

V Ljubljani tudi letos pripravljajo tradicionalno spomladansko akcijo Za lepšo Ljubljano, v okviru katere med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, dnevom Zemlje, na mestni občini pripravijo številne aktivnosti. Ob tem letos v ospredje postavljajo problematiko odvrženih odpadkov, predvsem embalaže, na javnih površinah.
 

Na ljubljanski občini so v sporočilu za javnost pred začetkom spomladanske akcije navedli opažanje, da je epidemija covida-19 očitno spremenila navade tudi pri odnosu do okolja. Zaradi zaprtih lokalov, velike rasti uporabe embalaže in druženja na zelenih površinah opažajo, da so koši za odpadke na javnih površinah, v parkih in na otroških igriščih hitreje polni, ter da odpadki ponekod ležijo na tleh ali ob klopeh.

Letošnja akcija Za lepšo Ljubljano, ki jo že drugo leto zapored zaznamujejo koronske razmere, je tako po mnenju občine priložnost za vnovičen poudarek, da odpadki sodijo v ulične koše ali podzemne zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov. Ko gre za večje kose embalaže, pa na občini meščane prosijo, naj jih odnesejo s seboj in odložijo v domače zabojnike ali zabojnike na ekoloških otokih.

Da so javne površine res močno obremenjene z odpadki, po mnenju pristojnih kaže tudi podatek, da so lani samo pri čiščenju zelenih javnih površin zbrali skoraj 50 ton več odpadkov kot v letu 2019.

Na občini pozivajo vse, da tudi v teh težkih časih ohranijo spoštljiv odnos do okolja in soljudi. "Smetenje in odlaganje odpadkov tja, kamor ne sodijo, negativno vpliva na naše okolje in na zdravje ljudi, ogroža živali ter dodatno obremenjuje komunalne delavce," dodajajo.

Zaposleni v ljubljanski mestni upravi ter v javnih podjetjih in zavodih, ki delujejo pod okriljem mestne občine, tudi letos pripravljajo skupno spomladansko akcijo čiščenja okolja, ki bo potekala 27. marca. Čistilne akcije pripravljajo tudi v četrtnih skupnostih. Za rokavice in vrečke za udeležence akcij bodo poskrbeli v javnem podjetju Voka Snaga, akcije pa bodo izpeljane skladno z epidemiološkimi priporočili. Izostalo ne bo niti tradicionalno čiščenje Ljubljanice.

V okviru velike spomladanske akcije čiščenja okolja bodo nato vse do 22. aprila, dneva Zemlje, potekale številne aktivnosti, o katerih bo občina meščane sproti obveščala.

Akcijo Za lepšo Ljubljano pa v prestolnici začenjajo v ponedeljek, 22. marca, na svetovni dan voda. Pristojni ob tem spominjajo, da v Ljubljani pijemo kakovostno pitno vodo, zato meščane spodbujajo k pitju vode iz pipe. Po vsem mestu je razporejenih tudi 44 javnih pitnikov. Zaradi nizkih temperatur so ti trenutno še zaprti, odpirali pa jih bodo postopoma, ko bodo vremenske razmere to dovoljevale.

V okviru spomladanske akcije in ob današnjem 21. marcu, mednarodnem dnevu gozdov, pa se začenjajo tudi letošnje aktivnosti družbeno odgovorne kampanje Človek, čuvaj svoje mesto. V ospredje na občini postavljajo odnos do mestnih gozdov ter osveščanje o ustreznem ravnanju in vedenju v njih. Osnovno vodilo ob obisku gozdov v mestu je, da sprehajalci ne poškodujejo rastja, ne vznemirjajo gozdnih živali, ne kurijo ognja in odpadke odnesejo s seboj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.