17. 5. 2017, 13:00 | Vir: STA

Michael Moore snema dokumentarec Fahrenheit 11/9 o Donaldu Trumpu

profimedia

Z oskarjem nagrajeni režiser Michael Moore bo ponovno združil moči s producentom Harveyjem Weinsteinom za film Fahrenheit 11/9, poimenovanem po dnevu, ko je bil Donald Trump izvoljen za ameriškega predsednika.

Moore je po pisanju The Guardiana ob filmu povedal: "Nevednost vodi v strah, strah vodi v sovraštvo in Trump se tega zaveda."

Mooru se zdi zaskrbljujoče, da je aktualnega ameriškega predsednika nemogoče premakniti s kakršnokoli informacijo: "Ne glede na to, kaj razkrijejo o njem, ostaja pokončen. Dejstva, resnica, razmišljanja, nič ga ne porazi. Tudi če se sam spravi v godljo, naslednji dan vstane in nadaljuje s tvitanjem."

Režiser je ob zadnjih ameriških predsedniških volitvah že ustvaril avtorski projekt TrumpLand, sodeloval pa bo tudi pri broadwayski produkciji The Terms of My Surrender, v kateri bo prav tako v ospredju poslovnež in zvezdnik resničnostnega šova, ki je postal novi ameriški predsednik.

Moore je z Weinsteinom združil moči že pri kontroverznem dokumentarcu Fahrenheit 9/11. S filmom o terorističnih napadih 11. septembra leta 2001 in boju Georgea W. Busha proti terorizmu je Moore leta 2004 na filmskem festivalu v Cannesu osvojil zlato palmo. V filmske blagajne je Fahrenheit 9/11 prinesel 222 milijonov ameriških dolarjev in še danes velja za najbolj dobičkonosen dokumentarec vseh časov.

Weinstein je menil, da je ob vsem, kar se dogaja, največ, kar lahko storijo, da Moorov film prikažejo čim širšemu občinstvu po svetu. Po njegovih besedah so zanj skovali enega najbolj inovativnih distribucijskih načrtov doslej. "V tem trenutku je bolj kot kadarkoli ključen Moorov apetit po resnici," je povedal producent in izrazil navdušenje nad tem, da so s sodelavci del njegove revolucije.

Med drugim bodo distributerje za film Fahrenheit 11/9 iskali na filmskem festivalu v Cannesu, ki se je začel danes.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret