Milan Kundera zasebno knjižnico in arhiv prepustil knjižnici v Brnu

Češki pisatelj se je proslavil s knjigama Šala in Neznosna lahkost bivanja

1. 8. 2020, 06:35 | Scena | Vir: STA
Milan Kundera zasebno knjižnico in arhiv prepustil knjižnici v Brnu (foto: profimedia) profimedia

V Franciji živeči literat in intelektualec čeških korenin Milan Kundera je svojo zasebno knjižnico in arhiv prepustil Moravski državni knjižnici v Brnu. Odločitev je enaindevetdesetletni pisatelj sprejel skupaj s soprogo Vero, so sporočili iz knjižnice. Knjige, rokopise in dokumente bodo iz njunega pariškega stanovanja na Češko prepeljali jeseni.

"Mislim, da knjige sodijo v knjižnico. Zato je logično, da sem jih podaril Moravski državni knjižnici," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa ob donaciji povedal Kundera.

Avtor uspešnic, kot sta Neznosna lahkost bivanja in Šala, se je rodil 1. aprila 1929 v Brnu, kjer je tudi odraščal. Leta 1975 je emigriral v Francijo. Danes ima tako češko kot francosko državljanstvo. Češki minister za kulturo Lubomir Zaoralek je pozdravil pisateljevo odločitev, donacijo pa označil kot velik dogodek.

Zasebna knjižnica Kundere obsega izdaje njegovih knjig v češčini in več kot 40 svetovnih jezikih - skupaj okoli 1000 knjig. V njej so tudi zbirka njegovih esejev, recenzij njegovih knjig z različnih koncev sveta, izrezki iz časopisov in fotografije, pa tudi risbe, ki jih je narisal Kundera.

Kundera se je v mladosti pridružil komunistični partiji, a so ga pozneje zaradi reformističnih pogledov, ki jih je izražal med in po Praški pomladi, iz nje izključili ter mu onemogočili delovanje. Postal je osovražena figura tedanje oblasti, posledično je leta 1975 odšel v Francijo, kjer je pozneje predaval na univerzah v Rennesu in Parizu. Leta 1979 so mu češke oblasti odvzele češkoslovaško državljanstvo, leto kasneje pa je postal francoski državljan. Češko državljanstvo mu je bilo vrnjeno lani.

V Franciji je nekaj časa še pisal v češčini, leta 1993 pa je prešel na francoščino, a ta dela se po presoji nekaterih kritikov ne morejo kosati s tistimi, nastalimi v pisateljevem t. i. češkem obdobju. Med njegovimi najbolj znanimi romani sta še Življenje je drugje in Valček za slovo. V svojih delih je Kundera vselej z jedko ironijo in tudi kritično obravnaval socialistično družbo in se zavzemal za osebno in ustvarjalno svobodo.

Moravska državna knjižnica v Brnu je bila ustanovljena leta 1958 in je druga največja tovrstna ustanova na Češkem, takoj za Nacionalno knjižnico v Pragi. Kot še piše dpa, bodo gradiva iz Kunderove knjižnice bralcem primarno dostopna v digitalni obliki, da bi tako ohranili originale. Poleg tega bodo uredili Kunderovo čitalnico, kjer bodo potekala branja, pogovori in predstavitve knjig.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri