Milena Pleško: V vrtincu hitrega tempa življenja je vedno teže najti dober zmenek

5. 4. 2017, 10:00 | Scena | Vir: Playboy

              Milena Pleško: V vrtincu hitrega tempa življenja je vedno teže najti dober zmenek (foto: urška Košir) urška Košir

Agencija Aglaia (www.aglaia.si) je prva certificirana agencija za povezovanje samskih oziroma match­making v Sloveniji. Njena ustanoviteljica in vodja Milena Pleško se je za slovenski trg povsem novega koncepta lotila v želji, da ponudi prvo profesionalno match­making off-line storitev, ki je v tujini že dodobra uveljavljena, predvsem med poslovneži z omejenim prostim časom. Gre za pristop povezovanja samskih, ki poteka na zelo disk­retni in izključno osebni ravni. Stranke so večinoma uspešni moški in ženske, ki si želijo resnega in dolgoročnega enakovrednega partnerstva ali iskrenega prijateljstva.

Zakaj ste se odločili odpreti agencijo za povezovanje samskih oziroma matchmaking?

S povezovanjem samskih sem čisto spontano začela že, ko sem bila še v prejšnji službi v odvetniški pisarni. Tam sem se dnevno srečevala z ljudmi, ki so bili v postopku ločitve, in večini izmed njih se je v tistih trenutkih podiral svet, počutili so se izgubljene. Pa sem jih tu in tam predstavila drug drugemu, saj sem jim tako skušala pokazati, da imajo tudi drugi ljud­je na tem svetu enake težave, ter jih spraviti vsaj do kakšnega pogovora. Nekateri so tako postali novi partnerji, se poročili in zdaj živijo srečno skupaj. Sčasoma sem ugotovila, da veliko bolj uživam, ko jim pomagam pri spoznavanju nove sreče, kot pri ločevanju. Daleč najbolj sem srečna, ko povežem in spoznam dve osebi, ki se brez moje pomoči verjetno ne bi nikoli srečali. To je tudi temeljno poslanstvo ekskluzivnega in elitnega kluba Aglaia, ki me žene naprej vsak dan.

Na čem temelji t. i. princip matchmaking?

Način povezovanja oziroma model matchmaking temelji na edinstveni mešanici psiholoških načel in strokovnega svetovanja, ki omogoča natančno prepoznavo vrednot in ciljev. Z izbranim individualnim pristopom lahko določimo najprimernejše kandidate, ki ustrezajo najbolj strogim zahtevam stranke. Moja največja želja je pomagati ljudem do sreče, veselja in osebnega zadovoljstva. Vsakega klienta dodobra spoznam, njegov življenjski slog, želje, pričakovanja, kaj ga veseli in kaj žalosti. Spodbujam ga in mu svetujem ter pomagam, če pomoč potrebuje.

Povezovanje ljudi v pare gotovo ni tako zelo preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Kje ste pridobili znanja s tega področja?

Res je, ni preprosto. Najprej je treba biti karakterno ustrezen in primeren za takšno povezovanje drugih, hkrati pa je treba opraviti tudi šolanje. Znanje in način dela sem pridobila na londonski akademiji, kjer sem diplomirala in pridobila certifikat. Delala sem s Caroline Brealey, ki slovi kot najboljša oblikovalka partnerstev v Evropi in se celo ponaša z nazivom matchmaker of the year. Pridobljeno znanje in veščine v Angliji uporabljajo že več desetletij, z njimi pa učinkovito povezujejo večinoma prezaposlene samske. Njihov način dela sem malenkost prilagodila slovenskemu trgu, saj smo Slovenci zelo strastni in čustveni ljudje ter imamo malo drugačen način razmišljanja.

Ampak partnerja si lahko poiščemo tudi na spletu. V čem je razlika med vašo agencijo in priljubljenimi spletnimi portali za povezovanje samskih?

Prva in bistvena razlika je v tem, da pri nas vse poteka zelo individualno, popolnoma po meri stranke. Vsako srečanje, tudi prvi zmenek, je natančno prilagojeno željam in potrebam vsakega posameznika. Storitev je diskretna, vse osebe skrbno preverimo, sama jih tudi osebno spoznam in premišljeno izberem. Ni vpisovanja v baze na omrežju, gre za izključno off-line storitev. Obe stranki podpišeta splošne pogoje in klavzulo o varovanju osebnih podatkov. Ne gre za zmenke na slepo, saj pred tem obe strani potrdita željo po poznanstvu. Srečanje skrbno organizira agencija, a je kljub temu naravno in spontano. Oseba ne more kar izginiti po prvem zmenku, saj že vnaprej izključujem t. i. ghosting, s tem pa tudi prihranim razočaranja po prvih zmenkih. Vsakokrat pridobim dobrodošlo povratno informacijo glede zmenka in svetujem glede nadaljnjih zmenkov. Vsi klienti v naši bazi so večinoma visoko profesionalne osebe, resne v svojih namenih, inteligentne, neposredne, izobražene, odgovorne in premišljene, zanimive in prijetne, tudi pustolovske se najdejo. Njihova skupna lastnost je povečini ta, da so prezaposlene in tako nimajo časa za neštete zmenke na slepo oziroma za iskanje. V naše delo za­upam 100-odstotno, zato ob morebitnem popolnem neuspehu v celoti vrnemo članarino.

Kako torej poteka postopek, ko pride k vam samski moški oziroma ženska z željo po spoznanju življenjskega sopotnika?

Klienta pripeljemo do cilja v zgolj šestih korakih. Najprej se vsak registrira na naši spletni strani www.aglaia.si/moski.html za moške ali www.aglaia.si/zenske.html za ženske. Tam že pove nekaj malega o sebi. V odgovor prejme vprašanja za temeljito predstavitev in povabilo na srečanje oziroma prijetno kavo in klepet. Vsakega klienta najprej sama osebno spoznam in skrbno preverim, osebi želim pogledati v oči, se z njo nasmejati in jo začutiti. Že na prvem srečanju izvem zelo veliko informacij in že takoj začnem v glavi povezovati primerne ujemajoče se osebe zanjo. V tretjem koraku, ko postane oseba naš član, jo spoznamo še bolje, predvsem njene želje, cilje in vrednote. Na podlagi vsega tega pripravimo profil, kjer damo poudarek na vse najlepše in najprijetnejše lastnosti. Po potrditvi profila se začne aktivno povezovanje s potencialnimi osebami. Nato organiziramo prvi zmenek, pri čemer upoštevamo želje obeh, po seznanitvi pa se tako jaz kot agencija elegantno umaknemo in paru prepustimo, da si svojo zgodbo tisti večer napišeta sama. Peti korak je follow up, s čimer na prijazen način pridobimo povratne informacije o poteku zmenka in osebi še dodatno svetujemo, če menimo, da je to potrebno. V tej fazi tudi vsakokrat držimo pesti, da se klienta dogovorita za drugi zmenek. Šesti korak je, ko nas zapustijo zaljubljeni in srečni. Če se ne ujameta, osebno začnem iskati naslednjo osebo, ki jo sama tudi predstavim. Nimam Kupidovega loka ali čarobne paličice, obljubljam pa skrbno izbrane in ujemajoče se profile in stike, s katerimi obstaja veliko možnosti za povezavo, tudi s sorodnimi dušami.

Ko sta si dva všeč, je torej vaše delo s tem opravljeno in stikov s strankami nimate več?

Ko sta si dva všeč, se sama dogovorita za naslednje srečanje ali zmenek. Ju pa oba pokličem in pridobim kakšno koristno informacijo, ki pripomore k še boljšemu naslednjemu zmenku. Nato ju pustimo, da si ustvarita svojo ljubezensko pripoved, čez kako leto ali dve pa se vsekakor z velikim veseljem odzovem povabilu na poroko.

Kaj pa, če zmenek nikakor ne uspe?

Če je zmenek brez ujemanja, najprej ugotovim, kaj je bilo tisto, kar je nekomu neprijetno. Če gre za kakšne manjše nerodnosti, ki so plod začetne sramežljivosti, oba spodbudimo, naj poskusita še enkrat, in svetujemo, kako naj se na naslednjem zmenku stvari lahko zapeljejo drugače. Če ugotovim, da tega interesa med njima ni več, začnem pregledovati nove profile in organizirati srečanje z naslednjo potencialno ujemajočo se samsko osebo.

Poleg organizacije zmenkov v agenciji članom ponujate tudi mnoge druge storitve, s katerimi jim pomagate do boljše samopodobe. Katere so to?

Ko se nekdo odloči za sodelovanje z nami, je naša prva naloga, da zablesti v svoji najboljši luči. Zato osebo celostno pripravimo na nova poznanstva. Po začetnem klepetu in pridobljenih informacijah, kaj išče in si želi, pripravimo profil. Dobra slika namreč pove več kot tisoč besed, zato je vsak klient deležen profesio­nalnega fotografiranja. Portretna slika se uporabi za predstavitev in jo članu tudi podarimo. Medtem ko poteka profesionalna priprava profila in še preden gre oseba na prvi zmenek, je na voljo tudi prijeten klepet s znanim slovenskim strokovnjakom za komunikacijo in osebnostni razvoj. Ker je pomembno, da se vsak klient dobro počuti v svoji koži, in ker je prvi vtis zelo pomemben in po navadi enkraten, sodelujemo tudi s priznano slovensko stilistko, ki svetuje pri ureditvi osebne garderobe, če si klient to želi oziroma če se presodi, da je to potrebno. Nato osebno svetujem in spodbujam srečanje po sistemu stare šole, po srečanju od obeh pridobim koristne informacije in svetujem naprej, če je treba. V celotnem obdobju članstva so klientom na voljo pomoč, spodbuda in opora strokovnjakov. Ker smo skrbni in nam je mar, vsem prihranimo čas in denar, saj tako samskim ni treba na 100 slabih zmenkov, ampak le na nekaj skrbno izbranih, že vnaprej ujemajočih se. Na spletni strani agencije pa so vsakodnevno na voljo tudi uporabni nasveti in ideje za uspešno spoznavanje in zvezo.

Komu je vaša storitev primarno namenjena?

Vsem samskim osebam, ki so resne v svojih namenih spoznati partnerja, s katerim bodo gradile dolgoročen spoštljiv in enakovreden odnos. Danes je veliko teže iti na dober zmenek kot pred desetimi leti. Velikokrat slišim stavke, kot sta: kje se skrivajo vsi dobri moški, kam so šla vsa tista lepa dekleta in dame. Samski se sprašujejo zakaj tako težko nekoga spoznajo, čeprav so uspešni, zanimivi in privlačni. To je problem, s katerim se sooča večina samskih Slovencev in tudi drugih Evropejcev, ne glede na starost. Želja skoraj vsakega človeka je le spoznati isto mislečo osebo, s katero si bomo delili vrednote in vizijo prihodnosti, sorodno dušo.

Kakšen je povprečen opis vašega člana oziroma stranke?

Večina naših članov je izjemno uspešnih v poslovnem svetu in iščejo osebo, s katero bodo lahko uživali življenje, kot si ga zaslužijo. So resni in profesionalni v svojem poslu, a nimajo časa najti prave osebe, morda nimajo sreče, so pogosto prezaposleni, včasih se po ločitvi ne poberejo ali so preprosto samo razočarani nad on-line portali. Imamo pa tudi takšne člane, ki iščejo predvsem prijatelja za druženje in skupno prijetno preživljanje prostega časa. Starost naših članov in članic se sicer giblje od 25 do 75 let.

Lahko naštejete nekaj njihovih konkretnih želja, s katerimi se obračajo na vas?

Starejši gospod, sicer uspešen poslovnež, išče prijateljico za izlete in druženja v prostem času. Mlajši moški išče damo na podeželju, kamor ga vežejo otroški spomini. Prezaposlen gradbenik, ki cele dneve preživi na terenu, išče svojim vrednotam ujemajočo se iskreno sopotnico, ki ga bo zvečer pozdravila v toplem domu. Damam, ki so poslovno uspešne in v stiski s časom, predstavim le tiste resne in prijetne moške, s katerimi se podajo za začetek vsaj na dober zmenek.

Kakšna pa so sicer pričakovanja ljudi, ko se odločijo za članstvo?

Naši člani si predvsem želijo spoznati sebi primerne osebe, s katerimi bi delili vrednote in cilje ter si na ta način dati pri­ložnost za srečo, ki si jo zaslužijo. Všeč jim je, da se ne gremo zmenkov na slepo. Prav tako si večina izmed njih ne želi spletnih zmenkov. Potencialnega partnerja želijo spoznati v varnem okolju, časovno učinkovito in proaktivno, zato se obrnejo na nas, mi pa jim pri tem pomagamo. Vsi se zelo dobro zavedamo, da se metuljčkov v trebuhu in ljubezni na prvi pogled ne da izsiliti, obljubljamo pa dober zmenek s prijetno osebo in večje možnosti za uspeh, saj že v startu, kot že rečeno, izberemo in jih pošljemo na zmenek z osebo, s katero si delijo veliko podobnih interesov, pogledov in vrednot. Tako je možnost za uspešen zmenek in potencialen odnos več že veliko večja

Ali katera izmed strank povprašuje samo po partnerju za spolne odnose?

Resnega tovrstnega povpraševanja še ni bilo. Naša storitev je visokokakovostna, namenjena izključno tistim, ki iščejo resnega partnerja z interesom za dolgoročno vezo ali prijateljstvo. Je pa res, da sem ob večernih druženjih in klepetih s prijatelji ter znanci kar pogosto deležna različnih 'predlogov in poslovnih idej' na omenjene teme, predvsem od moških, seveda v hecu.

Kakšne izkušnje pa imate sami z zmenki?

Sem ločena in danes ponovno srečno poročena, zato imam kar nekaj izkušenj na tem področju. Po ločitvi nikakor nisem vedela, kje naj srečam in spoznam resno samsko osebo z istimi vrednotami in željami, kot jih imam sama. Prijavila sem se na razne spletne portale in tam iskala svojo srečo, saj sem poznala nekaj parov, ki so se tako spoznali in bili zadovoljni. A jaz žal nisem imela take izkušnje. Veliko profilov je bilo neresničnih oziroma je bila resnična zgodba bistveno različna od tiste, zapisane na ekranu. To mi je vzelo veliko časa in energije, in ker ni bilo pravega rezultata, je posledično odšla tudi volja.

Pravite, da ste poročeni. Kje ste potem spoznali novega partnerja?

Sem srečno poročena s čudovitim moškim, ki me razume, podpira in včasih tudi razjezi. Imava popolnoma normalen odnos z lepimi in manj lepimi trenutki. Partnerstvo ni nikoli samoumevno, je kot živo bitje, ves čas ga je treba negovati in zalivati. Predstavil pa naju je skupni prijatelj, za kar sem mu še danes neizmerno hvaležna. On je bil v bistvu najin matchmaker.

Omenili ste spletne portale za zmenke. Kako po vašem mnenju internet vpliva na medosebne odnose in kako se to odraža pri mladih?

Spletna socialna omrežja so vsekakor temeljno spremenila posameznikovo komuniciranje in obliko odnosov. Danes so to poglavitna orodja komuniciranja predvsem pri mladih. Sama prihajam iz generacije, ko smo se še družili na igriščih in plezali po drevesih. Takrat smo zaradi bližine ter vseh čutnih informacij razvili bolj tesne in poglobljene odnose. Med pogovorom v živo sogovorniku namreč težko skrijemo svoje osebne in karakterne last­nosti, ki nas, če ne drugače, izdajo z neverbalnimi znaki. Zato tudi laže in hitreje zgradimo most zaupanja. Pri uporabi informacijske tehnologije pa se vsak sam odloča, kako se bo predstavil in kakšne podatke o sebi bo razkril. Zato je čas za vzpostavitev zaupanja daljši. Zaradi pomanjkanja telesne govorice, barve glasu in zaznavanja čustev pa lahko prehitro pride do napačne predstave in s tem razumevanja.

Menite, da bo imela mlajša generacija zaradi tega v prihodnosti težave pri navezovanju in vzpostavljanju pristnih človeških odnosov?

Že danes imajo tisti mladi, ki jim ne uspe vzpostaviti zadovoljnih medsebojnih odnosov z vrstniki v obdob­ju odraščanja, velik izziv pri navezovanju stikov in ustvarjanju dobrih odnosov. On-line odnosi namreč nikakor ne morejo zamenjati resničnih objemov, dotikov in poljubov, pa če si tega še tako želimo.

Kam bodo šli po vašem mnenju odnosi v prihodnosti, glede na vso tehnologijo in siceršnje pomanjkanje časa – kako jih bomo sklepali in kje se bomo sploh lahko še srečevali?

Z razvojem tehnologij se posamezniku poveča možnost premagovanja časovnih in geografskih ovir, kar je super. Kot že omenjeno, pa nam pri takšni komunikaciji manjka stik, pogled v oči, tip, okus, voh, čutenje s celotnim telesom. Človek je čuteče bitje, potrebuje dotik, objem in poljub. Tega moderna tehnologija ne ponuja. Je sicer odličen pripomoček, a če jo uporabljamo preveč, nas prej ali slej osiromaši za kakovostne osebne odnose.

Že zdaj se medsebojno srečujemo in se bomo vedno bolj na organiziranih srečanjih. Za naključna poznanstva in slučajna srečanja pa se bomo morali veliko bolj potruditi kot do zdaj, saj nas poleg tehnologije vedno bolj razdvajata tudi hiter tempo življenja in pogosto nerealna pričakovanja.

Menite, da je vse našteto tudi razlog za porast števila vaših strank?

V vrtincu hitrega tempa življenja je vedno teže najti dober zmenek, kaj šele vzpostaviti odnos. Ljudje smo neskončno zasedeni in preveč obremenjeni. Moje stranke oziroma člani, ki se odločijo za sodelovanje z mano, se srečujejo z enakimi izzivi. Sicer pa, če se iskreno vprašamo, kje lahko danes resna in zrela oseba spozna sebi primernega partnerja razen morda na delovnem mestu? Pri Aglaii delamo stvari na staromoden način, po tradicionalni metodi, a prilagojeno modernemu načinu življenja. To je našim strankam zelo všeč, saj s tem spodbujamo osebne odnose, spoštovanje, poslušanje, dotikanje, iskrenost in zaupanje.

Misel za konec?

Pogosto slišim, da je prepozno za ljubezen. A s tem se ne strinjam in menim, da nikoli ni prepozno. Vsak dan je priložnost, potovanje, dolgo tisoč kilometrov, pa se začne z enim korakom. Življenje je prekratko za omejitve in ovire, ki si jih postavljamo. Bodite prijazni, spoštujte se, zaupajte vase. Bodite potrpežljivi in naučite se poslušati. Pohvalite, kadar je nekaj dobro, in se opravičite, če ste ravnali napačno. Spremenite sebe in spre­menili boste svet. Ljubezen je v nas. Štejejo trenutki, ki nam vzamejo dih. 

TEKST Urška Košir
FOTO Urška Košir