2. 6. 2021, 12:30

Mladi fotografi se potegujejo za naziv fotovizionar

profimedia
Fotovizionar 2020: Nik Škorjanc, Izven okvirjev
Fotovizionar 2020: Nik Škorjanc, Izven okvirjev
Fotovizionarka 2020: Maja Krvina, Priroda individuuma
Fotovizionarka 2020: Maja Krvina, Priroda individuuma

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v okviru festivala Vizije – Festival mladinske kulture 2021 razpisuje natečaj za mlade fotografe, ki jih vabi k ustvarjanju foto zgodb s temo in naslovom Ravnotežje.

V natečaju lahko sodelujejo mladi med 14. in 26. letom, dijaki, študentje in zaposleni v Sloveniji ne glede na narodnost ter Slovenci iz zamejstva ali tujine. Ustvarjalci lahko delujejo samostojno ali v okviru šol, društev, zavodov in krožkov, a se morajo na natečaj prijaviti kot posamezniki.

»V tem nenavadnem času skušamo na številnih področjih loviti ravnotežje, ki ga sicer lahko opredeljujemo z različnih vidikov. Beseda lahko opisuje stanje enakomerno razporejene teže, v likovnem smislu pa ga lahko razumemo kot harmonijo, simetrijo ali skladnost likovnih elementov. Označuje tudi stanje največje napetosti na točki preloma, kot ravnovesje, ki se lahko vsak hip poruši, se prevesi v eno ali drugo skrajnost. Ravnotežje je ena od prvin likovne kompozicije, beseda pa ima tudi metaforično moč in ponuja raznolike vsebinske izpeljave. Ker verjamemo v ustvarjalnost mladih, jih vabimo, da na to temo ustvarijo foto zgodbe,« je povedala Monika Ivančič Fajfar, producentka za likovno dejavnost pri JSKD.

Fotografi na natečaju sodelujejo s petimi do sedmimi fotografijami, povezanimi v foto zgodbo, ustvarjajo lahko v barvni ali črno-beli tehniki, dobrodošli pa so tudi eksperimentalni pristopi.

Strokovna komisija bo izmed fotografij, ki bodo prispele do 10. junija, izbrala najboljše. Do dvanajst izbranih avtorjev bo s svojimi deli sodelovalo na razstavi na državnem festivalu Vizije, ki bo odprta 17. avgusta v Kopru, pozneje pa se bo selila še v Izolo in Novo Gorico. Najboljši fotograf bo prejel naziv fotovizionar, izbrane fotografije pa bodo predstavljene tudi v posebnem katalogu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.