8. 1. 2018, 22:25 | Vir: STA

Močno sporočilo podelitve zlatih globusov: Čas je, da glas žensk postane slišan!

Profimedia

Slovesna prireditev je bila letos odeta v črnino. Ker je bila to prva večja podelitev filmskih nagrad, odkar so Hollywood pretresle izpovedi in obtožbe o spolnih zlorabah, je bilo sporočilo jasno: Dovolj je bilo! Ženske so bile preveč časa zatrte in neuslišane!

Rdeča preproga, na kateri po navadi mrgolijo pisane toalete, je letos žalovala. Igralke so si namreč v znak protesta proti spolnemu nadlegovanju in krivicam, ki se dogajajo v hollywoodski industriji, nadele črne obleke.

Voditelj slavnostnega večera je bil komik Seth Meyers, ki je že v promocijskem videu napovedal, da bo veliko govora namenil lanskoletnim spolnim škandalom in aktualni politiki. Udeležence je na začetku prireditve pozdravil: ""Drage dame in tisti gospodje, kar vas je še ostalo. Je leto 2018, ko je marihuana dovoljena, spolno nadlegovanje pa več ni,"

Dogajanje v Hollywoodu je obsodila tudi Natalie Portman, ko je predstavila nominirance za najboljšega filmskega režiserja: "Tukaj so vsi moški nominiranci," je izjavila.

75. podelitev zlatih globusov pa bo zagotovo najbolj zaznamoval govor dobitnice nagrade za življenjske dosežke Oprah Winfrey. Kot prva temnopolta ženska, ki je dobila omenjeno nagrado, je mladim dekletom želela sporočiti: "Na obzorju je nov dan. Napočili bodo časi, ko nikomur več ne bo potrebno reči jaz tudi."

"Če ženska zbere dovolj poguma in se postavi zase, v družbi ni uslišana. Dovolj je! Čas je potekel," je še poudarila.

Film Trije plakati pred mestom je na sinočnji podelitvi filmskih in televizijskih nagrad Združenja tujih dopisnikov Hollywooda zlati globus pobral štiri nagrade in sicer za najboljši dramski film, glavno žensko vlogo (Frances McDormand), scenarij (Martin McDonagh) in stransko moško vlogo (Sam Rockwell).

Film Oblika vode režiserja Guillerma del Tora je imel sedem nominacij, vendar dobil le dve nagradi in sicer za režijo, pri čemer je del Toro ugnal Martina McDonagha, ki je dobil zlati globus za scenarij in izvirno glasbo (Alexandre Desplat).

Praznih rok pa je ostal film Stevena Spielberga o časopisu Washington Post v času afere Watergate z naslovom Zamolčani dokumenti. Dobil je šest nominacij, med njimi eno za Toma Hanksa in Meryl Streep.

Brez nagrad sta ostala tudi filma Pokliči me po svojem imenu in Dunkirk, ki sta bila prav tako nominirana za najboljšo dramo.

Zlate globuse so podelili tudi za najboljšo komedijo ali glasbeni film in v tej kategoriji je slavil film z naslovom Lady Bird, zlati globus pa je prejela tudi glavna igralka Saoirse Ronan.

Po enega zlatega globusa so dobili filmi Največji šovmen za izvirno pesem, Jaz Tonja za stransko žensko vlogo (Allison Janney) ter "The Disaster Artist" za glavno moško vlogo (James Franco). Praznih rok je ostal film Zbeži!.

Zlatega globusa za najboljši film v tujem jeziku je dobil nemško-francoski "Aus dem Nichts", za najboljši animirani film pa je bil proglašen Coco.

Zlatega globusa za najboljšo televizijsko dramsko serijo je prejela Deklina zgodba, za najboljšo komedijo ali glasbeni film pa "The Marvelous Mrs. Maisel".

Za najboljšo televizijsko mini serijo ali film je bila proglašena serija televizije HBO Velike majhne laži (Big Little Lies), ki je dobila skupaj štiri zlate globuse med drugim enega Nicole Kidman za glavno žensko vlogo. Ewan McGregor pa je dobil zlati globus za najboljšo moško vlogo v seriji Fargo.

STA, dopolnila Mojca Ipavec

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.