A. Kl. | 30. 12. 2021, 17:26

Mojstrovina slovenske pisateljice navdušila kritika ugledne Los Angeles Review of Books

Mankica Kranjec/Beletrina
Mojstrovina slovenske pisateljice navdušila kritika ugledne Los Angeles Review of Books (foto: Mankica Kranjec/Beletrina)

Psihološki roman in romaneskni prvenec pisateljice Ane Schnabl z naslovom Mojstrovina je bil pravkar recenziran v ugledni literarni reviji Los Angeles Review of Books, so sporočili z Beletrine.

Pri omenjeni založbi so citirali besede, ki jih je o Ani Schnabl v svoji recenziji zapisal Michael Tate, ustanovitelj založbe Jantar Publishing: »Kar zadeva avtorico, je v mnogih pogledih enako iznajdljiva, edinstvena, dvoumna in navdušujoča kot njen roman. Po drugi strani pa spada med vrhunske ustvarjalne glasove, med katere prištevamo več vsestransko nadarjenih umetnic, ki prihajajo iz Slovenije."

Preberite še intervju z Ano Schnabl: »Najprej književnost, potem svet, takšen je pri meni red« 

"Schnabl od leta 2016 pripravlja doktorsko disertacijo, v kateri se osredotoča na žensko avtobiografijo in izpoved v psihoanalizi. Njena zbirka kratkih zgodb Razvezani je leta 2017 na Ljubljanskem knjižnem sejmu prejela nagrado za najboljši literarni prvenec in se uvrstila v ožji izbor za nagrado Mira PEN. Njen drugi roman Plima bo izšel leta 2022. Medtem ko se večina izmed nas trudi napisati nepozaben stavek, se Ana Schnabl že ukvarja s svojim naslednjim projektom: zbirko novel," je sklenil Tate.

Založba Istros

Recenzijo z naslovom Spies in Neverland - navezuje se na podobo Slovenije kot dežele Nije, kakršna je živela v glavah Jugoslovanov iz drugih zveznih republik - si v izvirniku lahko preberete tukaj. V njej so Ano Schnabl predstavili kot večkrat nagrajeno slovensko pisateljico, novinarko in literarno kritičarko, katere prvi roman Mojstrovina (2020) je v angleščini pravkar izšel pri založbi Istros Books v odličnem prevodu Davida Limona.

Zgodba romana je postavljena v Slovenijo sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja in se osredotoča na Ano Miler, knjižno urednico, ki jo zelo prevzame rokopis profesorja književnosti Adama Bevka z naslovom Mojstrovina. Ana povabi Adama k sebi v pisarno, da bi se z njim pogovorila o svojih pripombah k besedilu, in Adam je navdušen, ko izve, da je po njenem mnenju njegova knjiga "s spremembami primerna za objavo". Dogovorita se, da se bosta kmalu spet srečala, in Adam odnese svojo mojstrovino z Aninimi obsežnimi opombami. Ko se Ana in Adam ponovno srečata, imata drugačne misli in začne se ljubezenska afera. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.