16. 5. 2011, 14:40 | Vir: Playboy

Morje, Soline in Eros z Borisom Selanom

Boris Selan
IZGUBLJENA, 90 x 70 cm (foto: Boris Selan)

IZGUBLJENA, 90 x 70 cm

Ljubiteljem umetnosti in morja bo brez dvoma v veliko veselje obiskati razstavo umet­nika Borisa Selana, ki v svojem delu barvito in likovno povezuje motiviko ženskega telesa s svojo najljubšo tematiko, Sečoveljskimi solinami.

Boris Selan ima ustvarjanje v svoji krvi. Po poklicu industrijski oblikovalec je svojo ljubezen do morja upodobil v številnih opusih primorskih motivov, ki jih je na svoji umetniški poti tudi večkrat samostojno razstavil, tako v Sloveniji kot v tujini.

Značilna bar­vitost in dinamične kompozicije so stalnica v več kot deset let dolgem slikarskem ustvarjanju, ki se mu je v zadnjih letih povsem posvetil. Ker veliko svojega časa preživi v Sečovljah, niti ni čudno, da navdih nabira predvsem na območju slovenske Istre in v povezavi z morjem.

Tako se na njegovih slikah pojavljajo pejsaži, predvsem navtični motivi, marine, obmorske vedute, sončni zahodi in v zadnjem opusu tudi nepričakovana povezava z ženskim aktom. Tako je nastal izjemen opus slik, ki jih je avtor poimenoval kar Morje, Soline in Eros, v katerih pravzaprav združuje izkuš­njo obmorskih doživetij s tokrat prevladujočim upodabljanjem ženskega akta.

Toplina barvnega ključa vedno podzavestno spominja na sredozemsko okolje, ki je slikarju tako ljubo, hkrati pa gre za fascinacijo in osebno doživljanje Erosa, najbolj primarnega čustva ljubezni in ljubezni do soljudi.

Razstavo si lahko ogledate v razstavni galeriji Lera na Sečoveljskih solinah od konca maja 2011.

FOTO Boris Selan
Tekst Gojko Zrimšek

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.