Nika Arsovski | 23. 4. 2020, 15:49

Mrzlica peke kruha: slovenski kulinarični ustvarjalci so z nami delili najboljše recepte

Urška Fartelj

Čas #Ostanidoma je tudi čas, ko se je življenje umirilo, marsikdo pa je v urniku našel  prostor za dejavnosti, za katere običajno zmanjka časa. Tudi ustvarjanje v kuhinji, kot je peka kruha, je izziv, ki so se ga lotili številni Slovenci. In kaj te dni ustvarjajo priljubljeni slovenski kulinarični blogerji? Po odgovorih sodeč, iz njihovih pečic diši po svežem kruhu. Z nami so delili čudovite recepte, ki jih bomo v naslednjih dneh brez dvoma preizkusili tudi sami.

Pirin kruh z lanenimi semeni

Življenje Prekmurke Urške Fartelj, avtorice priljubljenega kulinaričnega bloga 220 stopinj poševno, se med karanteno ni kaj dosti spremenilo. Že zadnja tri leta namreč pridno ustvarja v domači kuhinji, zato njen urnik zadnjih nekaj tednov ostaja enak.

"Zdaj potrebujem samo malo več organizacije, da ne hodim ravno za vsak recept v trgovino, ampak se po nakupih odpravim enkrat tedensko.  Je pa res, da imam veliko več dela s pisanjem odgovorov uporabnikom receptov, saj ljudje ogromno kuhajo in posledično potrebujejo več pomoči, nasvetov," pove Urška.

Ker rada ustvarja po navdihu, je za kulinarične podvige potrebne malce več organizacije. Veliko receptov se ji porodi spontano, med sprehodom po naravi ali sprehodom med policami v trgovini, ko po naključju naleti na neko sestavino. To v tem času ni več mogoče, zato se pred odhodom v trgovini 'oboroži' s celim kupom seznamov. Zaposli se tudi z vrtičkanjem, saj sadja in zelenjave že dolgo ne kupuje več v trgovini.

"Srečna sem, da imam pri očetu velik vrt. No, oče ga ima, jaz imam le visoko gredo, ampak vsi žanjemo pridelke z vrta in visoke grede. Domača zelenjava in sadje se res ne moreta primerjati s kupljenim, vsaj kar se tiče okusa, kakovosti, vitaminov in kontaminacije s strupi. Zaradi bolezni se moram izogibati težkim kovinam in drugim strupom, zato ne kupujem sadja ali zelenjave v trgovinah. Na srečo imamo čez celo zimo radič, motovilec, domači kis, ki ga dela oče, krompir dobim od soseda, zelje od sestrične, jajca od tašče ... Fino je deliti hrano. Tako nikoli ničesar ne zmanjka. Jaz tebi, ti meni. To se mi zdi lepo," pojasni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 220 stopinj poševno (@220stopinjposevno) on

In kaj te dni najbolj pogreša?

"Čeprav doma vsak dan kuhamo kosilo in večerjo, paše, če se kdaj pa kdaj opravimo razvajat tudi v kakšno gostilno. Pogrešam potovanja, ker so naša vedno povezana s kulinariko. Na potovanjih nabiram ideje, okušamo nove začimbe, jedi. Tega zdaj ni," zaključi Urška, ki je ob mrzlici pečenja kruha, ki je te tedne zajela Slovenijo, z nami delila recept za pirin kruh z lanenimi semeni.

Sestavine:  
1 kg pirine moke
7 dl tople vode
1 kocka kvasa
2 žlički soli
1 žlička sladkorja
2 dobri žlici mletih lanenih semen
Nekaj pirine moke za posip

Urška Fartelj

Postopek:

  • Moko presejemo v posodo, naredimo jamico, vanjo nalijemo toplo vodo, nadrobimo kvas in posipamo s sladkorjem. Zmes pustimo stati 10 minut. Ob strani damo v moko mleta lanena semena in sol. Semena zmeljemo. Sol ne sme priti v stik s kvasom v vodi. Ko je kvasec narejen, se speni in nabrekne, zamesimo testo. Mesimo ga tako dolgo, dokler se ne odlepi od posode. to traja približno 10 do 20 minut, da vezi glutena popustijo in se testo začne lepo svetiti. Po vrhu testa posipamo malo moke, posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na toplem vzhajati približno pol ure oz. dokler ne naraste vsaj za tri- ali štirikrat. Prvič vzhajano testo je še precej mehko. Zvrnemo ga na pomokan pult in ga z rokami nežno pregnetemo. Če smo pri prvem mesenjuz njim lahko bili grobi, tolkli s testom ob pult, bodimo zdaj nežni. Testo se bo nekoliko sesedlo. Pregneteno testo damo v košarico, ki smo jo pokrili s kuhinjsko krpo in dobro pomokali. Pomokamo ga tudi po vrhu. Košarico pokrijemo s kuhinjsko krpo in testo vsaj pol ure pustimo vzhajati na toplem.  V pečico vložimo krušno ploščo, jo dobro pomokamo, ob strani ali na dno pečice pa damo vodo. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Čeprav bo pečica pokazala, da je že ogreta, jo segrevamo še dodatnih 10 minut, da se krušna plošča res dobro segreje. Šele potem pride na vrsto testo. Košarico previdno vzamemo v roke (če bomo grobi, se bo testo sesedlo) in testo zvrnemo na vročo ploščo. Če prične testo lesti narazen, primemo robove in jih dvignemo - prilepimo v sredino kruha. To naredimo hitro, nekajkrat in z vseh strani. Kruh pečemo približno 1 uro. Po 10 minutah peke temperaturo znižamo na 200 stopinj. Pečen je, ko votlo zadoni, če potrkamo po njem.
Nesramno mehke bige

Usklajeni dvojec, ki ga sestavljata Tjaša Vede in Blaž Mikuljan, svoje kulinarično ustvarjanje deli na blogu Midva kuhava. Tako kot velik del Slovenije je tudi njiju v zadnjih tednih zajela mrzlica pečenja kruha, domišljija pri tem ne pozna meja, imata pa ob trenutni situaciji priložnost, da vsak dan ustvarjata v kuhinji. Tako se kar naprej porajajo nove ideje za jedi in končno imata dovolj časa, da jih pretvorita v recepte.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tjaša Vede (@midvakuhava_tjasa) on

"Načeloma pojeva vse sama, če pa gre za kaj večjega, kot je na primer torta, pa to prevzamejo Tjašini starši, ki živijo v bližini. Kar se le da, pa tudi zamrzneva," priznata.

Ob zaostritvi razmer se nista zapodila v trgovine, da bi se založila z osnovnimi sestavinami, temveč se enkrat tedensko opravita po nakupih ter se založita za teden dni vnaprej. V velikonočnem obdobju sta tudi sama preizkusila kar nekaj receptov za peko kvašenih peciv, zato ni smelo manjkati suhega kvasa. Čeprav jima je to obdobje, kar se motanja po kuhinji tiče, pisano na kožo, pa že komaj čakata, da nastopi čas, ko bosta preizkusila tudi kuharske mojstrovine drugih.

"Kar se tiče ustvarjanja jedi nama pravzaprav nič ne manjka, saj imava vse potrebno že doma.
Močno pa pogrešava kak bogato obložen piknik s starši in prijatelji ter seveda najine redne obiske restavracij, bistrojev, picerij in podobnega," povesta Tjaša in Blaž.

Z nami sta delila recept za nesramno mehak kruh – priljubljene bige. Eno izmed njunih najljubših poletnih opravil na morju je prav glodanje nesramno mehkih big, ker pa je do morja še daleč, sta se peke lotila kar sama.

Sestavine:
500 g bele moke
1 vrečka suhega kvasa
90 g kisle smetane
250 ml toplega mleka
1 zvrhana žlička soli
1 žlica sladkorja
50 ml olja
1 žlica masla za premaz

Midva Kuhava

Postopek:

  • V večjo posodo stresemo moko in v sredino izkopljemo jamico. Vanjo vsujemo suhi kvas, kislo smetano, sol in sladkor. Na koncu prilijemo še toplo mleko. Vse skupaj dobro premešamo, nato pa pregnetemo v voljno testo. Posodo pokrijemo z vlažno krpo in pustimo, da testo vzhaja 1 uro na toplem. Vzhajano maso razvaljajmo v kačo, ki jo razdelimo na 5 enakih delov. Vsak del razvaljamo v pravokotnik. Tega tesno zvijemo v palačinko, ki jo razpolovimo. Razpolovljene bige z odrezano stranjo navzdol položimo v namaščen model tako, da dobimo dve vrsti po pet big. Bige pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati 30 minut na toplem. Pečico segrejemo na 180 °C. Maslo raztopimo in z njim premažimo bige. Postavimo jih v pečico in jih pečemo 30 minut. Če se začnejo žgati, jih pokrijemo z aluminijasto folijo. Po peki naj bige počakajo še 5 minut v modelu, medtem pa jih pokrijemo s čisto in suho krpo. Prestavimo jih na rešetko in počakamo, da se tam shladijo.
Odličen kruh z drožmi

Simpatični Ani Žontar Kristanc te dni v domači kuhinji družbo delata tudi sinova, zaradi česar je njeno kuharsko ustvarjanje še bolj dinamično. Malčka, kadar je to le mogoče, z velikim veseljem vključi v kuharsko ustvarjanje, ki je te dni intenzivno in pestro.

"Uf, v naši kuhinji je izjemno živahno, saj je na spletu v času karantene kar završalo. Ljudje veliko več kuhajo, posledično veliko več sprašujejo o receptih. Doma pa je tako ali tako pestro, saj poleg dela skrbim za svoja dva mala fanta, ki po šestih tednih brez vrtca kar kipita od energije," prizna Ana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Žontar Kristanc (@ana.zontar) on

Te dni v njeni kuhinji največkrat omamno diši po kruhu, največkrat se loti peke z drožmi, metode, ki so jo poznale že naše babice. Ker številni v teh dneh tarnajo, da bodo zaradi bližine hladilnika in dobrih jedi na mizi pridobili kilograme, tudi Ana prizna, da jo je malce strah.

"O ja. Ravno se borim z dvema kilogrammoma, ker sem se prvi mesec karantene preveč razvajala z domačo hrano.  Za zdaj mi ne uspeva," pove z nasmeškom.

Z nami je plavolasa kuharica delila recept za omamen kruh z drožmi, s katerim lahko svojo peko kruha še izboljšate.

Matične droži nahranimo:
50 gramov moke
40 gramov postane vode (voda, ki je stala vsaj nekih 10 ur)

Sestavine:
100-130 gramov vzhajanih droži
500 gramov moke (bela, svetla pirina ali 1/2 polnozrnate in 2/3 navadne)
320-340 gramov postane vode
10 gramov soli
riževa moka za pomokanje (ali brezglutenska, ajdova, koruzna)

Ana Žontar Kristanc

Postopek:

  • Matične droži vzamemo iz hladilnika in nahranimo s 50 grami moke in 40 gramov vode. Premešamo in pustimo pokrite 2 do 3 ure na sobni temperaturi – v kuhinji. Po 1,5 ure zmešamo skupaj 500 gramov moke in 320 gramov vode. Dobro pregnetemo in pustimo stati 30 minut. Po dveh urah vzhajanja droži jih dve do tri žlice odvzamemo, nahranimo z 20 grami moke in 15 grami postane vode, premešamo, pokrijemo in položimo v hladilnik za naslednjič. Preostale (ki naj jih bo med 100 in 130 gramov) vmešamo v testo. Vmešamo še sol in ponovno temeljito pregnetemo. Pustimo stati pol ure, nato pa iz vseh štirih kotov testo vzdignemo in zapognemo. To ponovimo še trikrat in za vsako ponovitev čakamo 30 minut. Torej dve uri na pol ure prepogibamo testo. Po tem času testo pustimo vzhajati najmanj 2 uri, pa vse do 4 ure. Vzhajano testo oblikujemo v hlebček. V posodo dodamo krpo, jo pomokamo z riževo moko in hlebček z lepim delom obrnemo navzdol. Pomokamo še malo po vrhu in pokrijemo s krpo. Položimo v večjo skledo in narahlo pokrijemo s plastično folijo. Položimo v hladilnik za najmanj 10 ur in največ 18 ur. Če bo čas vzhajanja v hladilniku krajši, se ne bo ustvarila skorjica in se bo testo med peko bolj razlezlo in hlebček ne bo tako debel. Prav tako bo izrezovanje oteženo. Zato je fino pustiti testo v hladilniku minimalno 10 ur. Pečico segrejemo na 220 stopinj, če imamo parno, vklopimo najvišjo stopnjo pare. V pečico položimo tudi pladenj, na katerem bomo pekli. Če parne pečice nimate, boste na dno pečice dodali skledico z vodo. Vzhajano testo obrnemo na papir za peko. S čopičem (lahko tudi tistim za peko iz plastike) odstranimo riževo moko, ga malo premažemo z vodo in na novo pomokamo z navadno moko. Izrežemo mu vzorec in ga prestavimo na segret pekač/pladenj/posodo iz pečice. Položimo ga v pečico. Po 20 minutah peke v parni pečici dovajanje pare ugasnemo in pečemo nadaljnjih 15 minut brez pare. Če je kruh že dovolj rjavkasto obarvan, ga po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne bi preveč zapekel. Pečenega odložimo na rešetke (lahko tudi tiste od pečice), da diha in pustimo da se ohladi, preden ga režemo.

Pa dober tek!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.