14. 5. 2017, 11:38 | Vir: STA

Portugalec Salvador Sobral slavil na 62. Evroviziji s čustveno skladbo Amar Pelos Dois!

profimedia

Na finalu 62. tekmovanja za pesem Evrovizije je slavil predstavnik Portugalske Salvador Sobral s skladbo Amar Pelos Dois. Glasbenik je ob prvi zmagi Portugalske na priznanem glasbenem tekmovanju opomnil, da na svetu obstaja veliko glasbe brez vsebine, tokrat pa je v Kijevu zmagala glasba, ustvarjena s čustvi.

Sobral, ki na odru deluje čutno in poje iz srca, je skladbo Amar Pelos Dois izvedel v portugalščini na otočku med občinstvom. Komentator slovenskega prenosa Evrovizije Andrej Hofer je presodil, da gre za pesem, ki ji "enostavno zgolj prisluhneš". Največ točk je Portugalski namenila tudi slovenska strokovna žirija.

Veliki up portugalske glasbe se je javnosti prvič predstavil na nacionalnem šovu idolov leta 2009. Zmagovalno skladbo Amar Pelos Dois je napisala in uglasbila njegova sestra Luisa Sobral, ki je namesto njega v Kijevu nastopila tudi na vajah, saj je pevec srčni bolnik in mu je bila predolga odsotnost od doma odsvetovana.

Na koncu je največjega konkurenta Sobralu predstavljal 17-letni bolgarski predstavnik Kristian Kostov s skladbo Beautiful Mess, ki je pristal na drugem mestu, Italijan Francesco Gabbani pa je ob razpletu izpadel iz najboljše peterice.

Veliko presenečenje letošnjega tekmovanja je Moldavija. Fantovski trio Sunstroke Project se je namreč s skladbo Hey Mamma uvrstil na tretje mesto. Na četrtem in petem sta pristali Belgija in Švedska.

O zmagovalcu 62. pesmi Evrovizije so odločili glasovi nacionalnih strokovnih žirij in gledalcev v razmerju 50 proti 50. Med telefonskim glasovanjem so se na odru zvrstili glasbeniki, ki so Ukrajino na evrovizijskem izboru, tudi otroškem, predstavljali v preteklosti - Verka Serdučka, Ruslana in mlada Mariam Mamadašvili. Novo pesem je predstavila tudi lanska zmagovalka Džamala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.