Na dan javne dražbe hostla Celica protest proti napadu na Metelkovo

13. 12. 2017, 12:33 | Scena | Vir: STA

              Na dan javne dražbe hostla Celica protest proti napadu na Metelkovo (foto: Bor Slana/STA) Bor Slana/STA

V četrtek bo znano, koliko je zanimanja za nakup stavbe na Metelkovi ulici 8, kjer deluje Hostel Celica, ki jo Mestna občina Ljubljana (Mol) kljub plazu kritik v zadnjih dneh in številnim pozivom ponuja na javni dražbi. Protestniki, ki se ne strinjajo s prodajo, se bodo na dan javne dražbe zbrali na Prešernovem trgu.

Četrtkov protest proti napadu na Metelkovo, kot so ga na družbenem omrežju Facebook napovedali organizatorji, bo na Prešernovem trgu v Ljubljani potekal med 9.30 in 12.30, torej v času odpiranja morebitnih ponudb za nakup omenjene nepremičnine.

Mol z nameravano prodajo zemljišča, na katerem stoji Hostel Celica, po prepričanju AKC Metelkova mesto obenem radikalno spreminja svoje razmerje do celotnega območja Metelkove.

"Ta poskus drobljenja in privatizacija predstavlja neposreden napad na celovitost območja in s tem na AKC Metelkova mesto, ta svetovno priznan kulturni, urbanistični in socialni primer dobre prakse, vnaša oblastniški diktat. Javno in jasno zato sporočamo: kapital in Mol, roke stran od Metelkove!," so zapisali v vabilu na dogodek.

Medtem so se oglasili zaposleni iz zavoda Šouhostel, upravitelja hostla, ki so zaradi odločitve Mol, kot so zapisali v odprtem pismu, zaskrbljeni in užaloščeni. Prepričani so, da so pripomogli k uspehu hostla, presežkom glede zasedenosti, edinstveni zasnovi in unikatnem ambientu. Prav tako menijo, da Zavod Šouhostel zgodbo Celice "strateško in nadvse uspešno predaja naprej v svet".

Poudarili so, da so odgovorno poslovanje, strateško načrtovanje in dolgoročna vizija nedvomno sinonimi upravljanja Hostla Celica. "Dostopnost, razumevanje vsakega posameznika znotraj ekipe, pošteno plačilo ter posluh za potrebe zaposlenih pa so le nekatere lastnosti, ki smo jih zaposleni deležni pod vodstvom Tomaža Juvana," so dodali in izpostavili, da so kljub številnim spremembam glede poslovanja in lastništva objekta v službo prihajali z enakim zagonom.

Prodaja stavbe Hostla Celica je v zadnjem tednu dvignila veliko prahu. Že dve javni pismi, naslovljeni na občino in vlado, so sicer napisali v Kulturno-umetniškem društvu Sestava, kjer že od najave javne dražbe prodaji ostro nasprotujejo.