13. 5. 2018, 01:08 | Vir: STA

Na Evroviziji je zmagala izraelska predstavnica Netta s pesmijo TOY

profimedia
Na Evroviziji je zmagala izraelska predstavnica Netta s pesmijo TOY (foto: profimedia)

Na 63. Evroviziji je slavila predstavnica Izraela Netta s skladbo TOY. Netta je vse od izida skladbe marca veljala za veliko favoritinjo za zmago, kar so kazale stavnice. Slovenija se je z Leo Sirk in skladbo Hvala, ne! uvrstila na 22. mesto.

Videospot za pesem TOY je izmed vseh evrovizijskih tudi najbolj gledan na portalu YouTube. Kot je ob razglasitvi rezultatov povedala 25-letna pevka, je zelo srečna in ponosna na svojo državo.

Netta v svoji skladbi, znotraj katere izkazuje različne glasovne sposobnosti, prepeva, da ni igrača, ampak borka za pravice ženk. Pesem je odpela pred regaloma s 112 figuricami mačk, spremljevalne plesalke na odru pa so oponašale značilne piščančje gibe.

Izrael je na Evroviziji zmagal že trikrat - v letih 1978 in 1979 ter 1998 po zaslugi Dane International.

Za uvod v nocojšnji evrovizijski finale sta sicer poskrbeli pevki Ana Moura in Mariza, ki sta predstavili tradicionalni portugalski fado, v tekmovalnem delu pa je evrovizijski oder prvi zasedal predstavnik Ukrajine Melovin. Enaindvajsetletni pevec je zapel pesem avtorsko pesem Under The Ladder.

Zmagovalno skladbo 63. pesmi Evrovizije so izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 43 državah udeleženkah.

V finalu letošnje Evrovizije, ki je potekala pod motom Vsi na krov!, so nastopil predstavniki 26 držav - 20 najboljših iz dveh predizborov, Portugalska kot letošnja gostiteljica ter predstavniki "velikih pet" - Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije.

Prireditev so vodile Filomena Cautela, Silvia Alberto, Daniela Ruah in Catarina Furtado.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.