22. 7. 2021, 15:06 | Vir: STA

Na gradu Snežnik začetek največjega Plavajočega gradu doslej

Daniel Novaković/STA

Na Gradu Snežnik se bo drevi s spektaklom 70-članske skupine Etno Histeria World Orchestra in pihalnega orkestra Kovinoplastike Lož ter drugimi gosti začel mednarodni festival Plavajoči grad. Festival bo v deveti, doslej največji izvedbi, do nedelje ponudil več kot 120 glasbenih skupin in 400 umetnikov z vsega sveta. Vstopnice so še na voljo.

Vstopnice za festival se dobro prodajajo, nekaj pa jih je še mogoče kupiti, tudi na samem prizorišču, so potrdili organizatorji festivala.

Festivalsko dogajanje bo potekalo na 14 odrih, ki so jih po gozdovih, jasah, rekah in skalah namestili scenografi. V okolici gradu so namreč postavljena prostorsko predelana prizorišča in instalacije, letos na temo tihotapcev konj, je nedavno za STA povedal glavni organizator festivala Matija Solce.

Festival bo znova združil etno, jazz, elektroniko, avtorsko in eksperimentalno glasbo kot tudi lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne dogodke, ulično in dramsko gledališče.

Od tujih nastopajočih v glasbenem programu se bodo predstavili Dan Wall z mednarodno zasedbo Old Salt, Angležinja Hannah James bo nastopila z novonastalim clog-dance vokalno-instrumentalnim one-woman show kot tudi v dvojcu s Francozom Tobyjem Kuhnom, ki se bo predstavil z nagrajenim godalnim dvojcem Bipolar Bows. Pravi balkan party bodo ustvarili Autetno, kombinacijo jazz virtuozov in slovaškega melosa pa bodo prinesli Slovaki Bardo s pevko Siso Feherovo.

Med domačimi umetniki bo med drugim nastopila Zvezdana Novaković z digitalnimi zvoki njenega ZveN-a ter ustvarjalca Bowraina. Priznani kantavtorji, kot so Jani Kovačič in duo Bakalina, bodo sodelovali z drugimi bendi (Noreia, duo Zajtrk) kot tudi s skupino Etno Histeria World Orchestra.

Na ogled bo tudi več intermedialnih lutkovnih predstav za odrasle, kot je jordanski Dafa Puppet Theatre z avtobiografsko predstavo Smooth Life, predstava KAR iz Češke, in Mesarica, ki bo popremierno kovala temo Martina Krpana, ter poetični predmetno - lutkovni minimalizem Slovakinje Katanari in poetična papirnata laponska svetlobno vokalna pripoved Tjulenj Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Otrokom bo namenjen sklop predstav Kamišibaj, miniaturka Zavrti tigra! gdč. Bazilike!, skupina Čarovniški blues kot tudi lutkovno gledališče Nebo s predstavo Zrcalce ali ulične predstave, je med drugim napovedano v sporočilu za javnost.

Obeta se tudi bogat obfestivalski program s tržnico, delavnicami, seminarji in drugimi dogodki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.