24. 7. 2017, 08:16 | Vir: STA

Na hrvaškem festivalu rock dokumentarcev tudi Brecelj in Buldožerji

profimedia

Organizatorji letošnjega festivala dokumentarnega rock filma (DORF) so potrdili program prireditve, ki bo avgusta potekala v Primoštenu pri Zadru in Vinkovcih. Napovedali so deset dokumentarcev, med katerimi bosta tudi Štetje v jeseni Marka Breclja ter Buldožer - pljuni istini u oči režiserke Varje Močnik.

Letošnji DORF bo najprej potekal od 5. do 9. avgusta na plaži v Primoštenu, kjer bodo sodelovali z glasbenim festivalom Superuho, nato pa se bo med 24. in 26. avgustom preselil še v Vinkovce.

Večino filmov bodo na Hrvaškem predvajali premierno, vključno z Brecljevim Štetjem v jeseni in dokumentarcem o prvem albumu skupine Buldožer, v kateri je imel Brecelj prav tako ključno vlogo. Brecelj bo tudi eden gostov festivala, so napovedali na spletni strani.

Izpostavili so dokumentarec Man from Mo'Wax britanskega avtorja Matthewa Jonesa, ki govori o utemeljitelju vplivne založbe Mo'Wax Jamesu Lavelleu. Ta bo kot DJ zaključil festival Superuho. Napovedan je tudi dokumentarec Sad and beautifull world of Sparklehorse ameriških avtorjev Alexa Crowtona in Bobbyja Dassa, ki sta posnela zgodbo o Marku Linkhouseu iz skupine Sparklehorse.

Na festivalskem programu so tudi dokumentarci o hrvaških glasbenih skupinah iz 80. let Gustaph y njegovi dobri duhovi in Sexa, o poročnih pesmih italijanske manjšine v Istri in o tokijskem garažnem punk rocku. Del programa bo posvečen nedavno preminulem hrvaškem pisatelju, novinarju in glasbeniku Antu Perkoviću.

Spremljevalni program bo obsegal koncerte, nastope DJ-jev, razstave in glasbeno-filmski kviz.

Festivalsko nagrado za življenjsko delo bodo podelili vinkovškemu avtorju stripov in glasbeniku Dubravku Matakoviću, posebno priznanje za prispevek h kulturi undergrounda pa bo prejel zagrebški gledališki ustvarjalec Damir Bartol Indoš.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.