19. 2. 2022, 23:34 | Vir: STA

Na izboru za pesem Evrovizije bo Slovenijo zastopala skupina LPS s pesmijo Disko

profimedia
Na izboru za pesem Evrovizije bo Slovenijo zastopala skupina LPS s pesmijo Disko (foto: profimedia)

Slovenijo bo na 66. Evroviziji, ki bo maja v italijanskem Torinu, zastopala skupina mladih Celjanov LPS s pesmijo Disko. Novico so sprejeli z vzklikom: "Nenormalno!. Nastopili bodo 10. maja v prvi polovici prvega predizbora. Zmagovalci letošnje Eme so postali s kombinacijo glasov petih petčlanskih žirij in gledalcev v razmerju 50:50.

Skupina LPS prihaja iz izbora četrtih finalistov EMA freš. Pevec skupine Filip Vidušin je po nocojšnjem končanem tekmovanju dejal, da jim zmaga pomeni uresničitev sanj. Presenečeni so bili že, da so bili uvrščeni na finale Eme.

Za STA je povedal, da "jih čustva še niso dohitela," se jim pa zdi, da je bila današnja zmaga znak, da imajo mladi mesto v glasbi.

O skladbi je povedal, da je začela nastajati pred približno pol leta, do naslova pa so prišli, ko je začel Žiga Žvižej improvizirati v disko ritmih. Sicer ima skladba po pevčevih besedah zelo iskreno besedilo, saj je avtobiografsko ozadje.

Po glasovanju strokovnih žirij je bila skupina LPS za zasedbo Batista Cadillac s pesmijo Mim pravil, gledalci pa so mladim Celjanom namenili največ glasov, tako da so postali končni zmagovalci.

Skupino LPS (Last Pizza Slice) poleg Vidušina sestavljajo še Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bass kitara, tenor in alt saksofon) in Žvižej (elektronske klaviature). Nastala je decembra 2018 v glasbeni sobi Gimnazije Celje center.

Člani skupine so tudi avtorji besedila in glasbe za skladbo, pri aranžmaju pa je sodeloval še Jakob Korošec.

Skupina se je predstavljala in zmagovala na manjših glasbenih tekmovanjih. Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom.

Poleg omenjenih skupin so nastopili še pevka Anabel s pesmijo Tendency, Stela Sofia s Tu in zdaj, zasedba Manouche s skladbo Si sama?, pevka Leya Leanne s pesmijo Naked in dvojec BQL, ki se je tokrat predstavil s skladbo Maj.

Glasbenik Gušti se je s pevko Leyre oz. Gušti feat. Leyre predstavil s pesmijo Nova romantika, July Jones je zapela Girls can do anything, David Amaro pesem Še vedno si lepa, pevec Hauptman pa skladbo Sledim. Duet pod imenom Luma je nastopil s pesmijo All.

Poleg telefonskega glasovanja je točkovanje opravilo pet petčlanskih žirij: žirija glasbenih izvajalcev, žirija glasbenih ustvarjalcev in producentov, radijska žirija, televizijska žirija in žirija kluba ljubiteljev evrovizijske popevke.

Prireditev sta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, ki sta med pesmimi postregla z nekaj zanimivosti iz sveta Italije. Med drugim je Cvjetićanin povedal, da so prvi klavir izdelali v Italiji in da po statistiki vsakič, ko nek Italijan omeni besedo espresso, nek drug pade z vespe. Poskušala sta tudi povezati imena nastopajočih z italijanskimi besedami. Tako sta denimo povedala, da beseda amaro v italijanščini pomeni zeliščni liker, tandemu BQL pa sta predlagala, da se za morebiten nastop v Italiji preimenuje.

Glasbenike je v t. i. green roomu spremljal in se z njimi pogovarjal voditelj Nejc Šmit.

Letošnja Evrovizija bo potekala maja v Italiji po zaslugi rock skupine Maneskin, ki je lani v Rotterdamu zmagala s pesmijo Zitti e buoni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.