Na Japonskem proti epidemiji tudi z mitološkim bitjem

Amabie

22. 5. 2020, 10:16 | Scena | Vir: STA

              Na Japonskem proti epidemiji tudi z mitološkim bitjem (foto: profimedia) profimedia

Pokemoni in Hello Kitty so med izbruhom koronavirusa na Japonskem dali prostor mitološkemu bitju Amabie. Morski deklici podobna pošast z dolgimi lasmi, ki ima namesto nosu kljun, naj bi s tremi ribjimi repi branila pred boleznimi. Upodabljajo jo povsod, znašla se je kot motiv v tradicionalnih japonskih jedeh, narisati jo poskuša celo morski lev.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je v zadnjih tednih mitološka pošast postala nenavadna maskota upanja na konec pandemije. Po padcu v pozabo se zdaj Amabie pojavlja kot ključnik na družabnih omrežjih in je navdih za raznolike upodobitve - od motivov na tortah do poslikav na nohtih.

Japonsko mitološko bitje se je v javnosti pojavilo v začetku marca, ko je knjižnica univerze Kjoto objavila risbo iz leta 1846, na kateri Amabie lebdi nad morjem. Ob risbi so razložili njene mitološke moči za boj proti okužbam.

Amabie naj bi se po legendi pojavila pred samurajem v južni prefekturi Kumamoto in ga opozorila na širjenje nalezljive bolezni. Naročila mu je, naj nariše njeno risbo in jo pokaže drugim ter jih tako obvaruje.

Amabie sodi med japonske mitološke pošasti yokai. Veliko jih je zbledelo iz spomina današnje družbe, a nekatere pogosto vztrajajo kot maskote, med drugim želvi podobna rečna pošast Kapa.

Nedavna oživitev Amabie je presenetila nekatere strokovnjake, je za AFP povedal Masanobu Kagava iz muzeja zgodovine Hjogo. "Amabie ni najstarejši yokai v japonski zgodovini, ki opozarja na epidemije, zato ni tako pomembna za raziskovalce," je dodal.

Mitološka pošast pa ni prevzela le Japoncev, ampak celo morskega leva v akvariju mesta Yokohama. Morski lev je zaslovel po svojih veščinah v kaligrafiji in slikanju, zdaj pa se uri v risanju Amabie. "Amabie je začel risati že konec marca," je za AFP povedal paznik Sae Išino. 

Na spletu je zaokrožil tudi posnetek umetniškega morskega leva, ki s čopičem v gobčku ustvarja mitološko bitje.