26. 12. 2017, 13:13 | Vir: STA

Na Kitajskem blogerja obsodili na osem let zapora, ker je bil kritičen do sistema!

profimedia

Sodišče v kitajskem mestu Tianjin je danes kitajskega blogerja Wu Gana zaradi "rušenja državne oblasti" obsodilo na osem let zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče je odločilo, da je bil Wu "vse bolj nezadovoljen z obstoječim političnim sistemom v državi in da je postopoma razvijal idejo rušenja državne oblasti". Wu, ki je na spletu uporabljal vzdevek "superprostaški klavec", je uporabljal internet in druga omrežja za širjenje svojih idej ter bil vpleten v kriminalne dejavnosti za strmoglavljenje oblasti in socialističnega sistema, je v sodbi še zapisalo sodišče. Ogrožal je tudi družbeno in politično stabilnost.

Bloger je bil v priporu od maja 2015, ko so ga aretirali na protestu, kasneje pa so ga obtožili "rušenja oblasti" in "povzročanja težav". Krivde ni priznal.

Gre za najstrožjo kazen za kakega disidenta od junija 2016, ko sta bila člana Kitajske demokratične stranke obsojena na 11 ter 10 let in pol zapora. To je tudi najstrožja kazen od oktobrskega kongresa komunistične partije, na kateri je kitajski predsednik Xi Jinping obljubil, da "se bo odločno zoperstavil vsakršnim pozivom in aktivnostim z namenom spodbijanja" oblasti partije.

V mestu Changsha je bil prevratništva obsojen tudi odvetnik Xie Yang, ki pa mu niso naložili zaporne kazni, saj je priznal krivdo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oba so sicer prijeli v okviru množičnih aretacij leta 2015, ko so prijeli okoli 200 odvetnikov in pravnikov, ki so se ukvarjali z občutljivimi zadevami. Večino so izpustili, nekateri pa so bili obsojeni. 44-letni Wu je med disidenti iz skupine, znani pod imenom 709, prejel najstrožjo kazen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.