Na odru SNG Opera in balet Ljubljana premierno predstavili balet Gusar

24. 9. 2020, 14:05 | Scena

              Solistki večera Ana Klašnja in Maia Makhateli (foto: Darja Štravs Tisu) Darja Štravs Tisu

Solistki večera Ana Klašnja in Maia Makhateli

V SNG Opera balet Ljubljana so v torek, 22. septembra 2020, premierno izvedli baletno predstavo Gusar, ki jo je na ljubljanski oder postavil španski koreograf svetovnega slovesa, Josè Carlos Martínez.

Gusar velja za eno najbolj impresivnih in pripovednih del iz klasičnega baletnega repertoarja, ki je nastalo pred skoraj dvesto leti, SNG Opera in balet Ljubljana pa ga je predstavil v posodobljeni različici. Zgodba je posvečena ljubezni, v katero se zapleteta glavna junaka, ladijski kapitan Conrad, ki ga je družba izobčila in prisilila v piratstvo, ter lepotica Medora, ujeta v haremu Seida paše.

Premiera je bila načrtovana že v prejšnji sezoni, a je njeno izvedbo preprečila epidemija covida-19. Kot je povedal koreograf Josè Carlos Martínez, je bila predstava pred karanteno skoraj končana. Vmesno obdobje je izkoristil za premislek in v končni različici določene podrobnosti spremenil. Prepričan je, da je zdaj predstava resnično dozorela.

Poleg domačih solistov in baletnega ansambla v kostumsko razkošni predstavi blestijo tudi izvrstni tuji solisti. Tako umetniki kot zvesto občinstvo, ki je Gusarja navdušeno sprejelo, so z nestrpnostjo dočakali prvo premiero nove sezone po prekinitvi lanske sezone zaradi karantene.