Nika Vajnhandl | 31. 3. 2022, 20:08

FENOMENALNO! Za njim je 3333 dni NEPREKINJENEGA potovanja: s čim se preživlja?

Profimedia

Pred desetimi leti je prvič spakiral svoj nahrbtnik in šel od doma. Kaj ga je tako prevzelo, da je na poti še danes?

Decembra 2012 se je odpravil na potovanje okoli sveta in skoraj desetletje pozneje popotnik Tom Grond še vedno hodi po svetu.

Nizozemski bloger, ki je prej delal za nizozemsko vlado, se zdaj opisuje kot nomad in pravi, da se ne namerava vrniti v prejšnje življenje, poroča CNN.

Grond je potoval v približno 130 različnih držav, vključno s Sirijo, Jordanijo, Kolumbijo in Burkino Faso, in letno opravil 58 letov.

Koliko denarja vzeti, ko greš na potovanje za vedno?

Preden se je odpravil na potovanje, je prihranil dovolj denarja za neprekinjeno potovanje za približno tri leta, pri čemer je določil dnevni proračun v višini 27 evrov.

Tako kot mnogi turisti z nahrbtnikom tudi Grond, znan tudi kot Traveltomtom, biva v hostlih in živi čim bolj skromno, da zniža stroške.

"Ljudje domnevajo, da sem iz bogate družine," pravi. "Da, zelo sem privilegiran. Sem iz Nizozemske, tako da imam res dober potni list," se pošali za CNN.

Služba na poti

Ko so se okoli 2010 začeli razvijati družbeni mediji, je Grond spoznal, da lahko zasluži denar s pisanjem in objavljanjem o svojih dogodivščinah po svetu. "Itak sem že potoval in objavljal fotografije kul krajev," ugotavlja.

Grond je leta 2014 odprl račun na Instagramu in si hitro pridobil veliko sledilcev - v relativno kratkem času je pridobil okoli 30.000 sledilcev.

Takrat, čeprav bloganje o potovanjih ni nov pojav, so postajali vse bolj priljubljeni "potovalni vplivneži", ki se preživljajo z deljenjem svojih izkušenj s popotovanjem na družbenih omrežjih in osebnih blogih ali vlogih.

Posledično se je Grond znašel na vezi s hoteli in organizacijami, ki so ponujale brezplačno bivanje v zameno za oglaševanje. "Nisem mogel verjeti svoji sreči," priznava. 

"Popotnik srednjega razreda"

Toda Grond se je začel boriti s pritiskom, da mora nenehno ustvarjati vsebino za družbene medije, in ugotovil, da ta življenjski slog zanj ni trajnosten.

Leta 2016 je začel svoj blog Traveltomtom, kjer deli zgodbe o svojih dogodivščinah po svetu, in tako lahko financira velik del svojih potovanj z dohodkom, ki ga ustvarja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adventure Traveler & Blogger (@traveltomtom)

To na koncu pomeni, da se je iz popotnika z nahrbtnikom razvil v tisto, kar opisuje kot "popotnik srednjega razreda", in njegovi dnevi bivanja v nabitih spalnicah so za njim. "Bivanje v hostlih je odličen način raziskovanja držav. Doživel sem najbolj neverjetne dogodivščine. Nekako pogrešam tiste dni. Ampak nočem več spati v študentski sobi," pove za CNN.

Čeprav je njegovo prenočišče zdaj bolj razkošno, Grond za CNN pravi, da se njegov pristop do potovanj v resnici ni spremenil. "Še vedno želim raziskati in spoznati lokalne ljudi ter videti, kakšno je njihovo življenje," pravi. "Brez te strasti bi s tem nehal že zdavnaj," pove za CNN.

Vzdrževanje odnosov

Čeprav je predan nomadskemu življenjskemu slogu, Grond za CNN poudarja, da je ena od slabosti nenehnega potovanja ta, da je težko vzdrževati odnose. Priznava, da je na to postal bolj pozoren, ko je postal starejši.

"Nemogoče je ohraniti razmerje," pravi. "Lahko je težko, če srečaš nekoga, s katerim se rad družiš. V bistvu se vedno poslavljaš. Vsakih nekaj dni se poslavljam od ljudi," razkrije za CNN.

Daleč od svojih najbližjih

In čeprav je imel med svojimi potovanji predvsem pozitivne izkušnje, je bilo na poti nekaj padcev. Grond pravi, da ga je pred kratkim zaradi nesporazuma pridržala migrantska policija v Gabonu, državi na zahodni obali Afrike, zaradi preizkušnje pa se je še toliko bolj zavedal, kako daleč je od svojih najdražjih.

Poudarja, da je pozitivih izkušenj veliko več kot negativnih, in da je nenehno v stiku s svojo družino in prijatelji doma.

Zakaj večno potovati?

Od mnogih krajev, kjer je bil, Grond pravi, da je nanj najbolj vplivala Sirija: "Ni jim preostalo nič, vendar so odločeni, da si bodo znova zgradili življenje, in prepričani, da se lahko vse vrne v normalno stanje. To je bilo potovanje, ki me je vsekakor oblikovalo v mnogih pogledih."

"Pravzaprav je kul iti na te kraje in spremeniti dojemanje," pojasnjuje. "To potovanje me je zelo navdihnilo. Želel sem iti povsod, da bi ljudem pokazal, kako je v resnici v teh krajih," pove za CNN.

Ne mudi se mu domov

Grondu se ne mudi, da bi dokončal ta poseben izziv. Pravzaprav si namerava vzeti čas in je razočaran, ko naleti na druge popotnike, za katere se zdi, da dirkajo po svetu, da bi odkljukali države s svojega seznama.

Grond se trudi, da ne načrtuje preveč vnaprej in pogosto nima pojma, kje bo ostal ali kje bo. "Ljudje me vedno sprašujejo, kdaj bom šel domov. Ampak doma nimam in ne vem, kdaj bom nehal potovati," je iskren.

10 let na poti

Grond bo decembra uradno praznoval desetletje na potovanju. CNN novinarji so ga vprašali, ali bo ta dan zaznamoval na kakšen poseben način?

"Nisem zares razmišljal o tem," pravi. "Sploh ne vem, kje bom ostal v naslednjih nekaj dneh. Kmalu bom preživel 3333 dni neprekinjenega potovanja. Pravzaprav je morda že minilo. Nisem prepričan. Ampak to je kul številka."

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan