17. 8. 2017, 13:20 | Vir: STA

Na različnih prizoriščih središča prestolnice tudi letos Noči v stari Ljubljani

profimedia

Po starem delu Ljubljane bo zaključek poletja tudi letos pospremil mednarodni festival Noči v stari Ljubljani. Med 24. in 26. avgustom se bo jedro prestolnice 29. zapored prelevilo v prizorišče enega največjih pouličnih festivalov. Na različnih odrih bodo nastopili domači in tuji glasbeniki, rdeča nit programa bo slovanska kultura.

Obiskovalci bodo, kot je sporočil organizator te tradicionalne poulične prireditve, ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije, lahko prisluhnili lepoti, kakovosti in raznolikosti slovanske glasbe z močno tradicijo in smislom za inovacijo. Z letošnjim festivalom želi predstaviti predvsem glasbeno umetnost različnih slovanskih narodov ter izpostaviti njeno kakovost in pomen pri oblikovanju evropskega kulturnega prostora.

Poseben poudarek bo na novi glasbeni produkciji, različnih glasbenih praksah in pristopih. Zanimivi bodo po trditvah prirediteljev nastopi zahodnoevropskih zasedb, ki svoje glasbeno ustvarjanje gradijo na slovanski glasbeni tradiciji.

Uradno bo Noči v stari Ljubljani 24. avgusta ob 20. uri na Bregu odprl Big Band RTV Slovenija z Aniko Horvat in dirigentom Lojzetom Krajnčanom, glasba in drugi dogodki pa bodo nato odmevali do poznih sobotnih ur na 14 prizoriščih v starem mestnem jedru. Poleg glasbenih dogodkov bodo namreč Noči ponudile vrsto drugih kulturnih vsebin, kot so literarni, filmski, plesni dogodki, kreativne delavnice in okrogle mize, ter bogat spremljevalni program.

V okviru spremljevalnega dela so organizatorji še posebej opozorili na sedmi mednarodni muzikološki simpozij v sodelovanju s katedro za etnomuzikologijo ljubljanske Filozofske fakultete, ZRC Sazu, Mednarodnim združenjem za tradicijsko glasbo ter Kulturnim in etnomuzikološkim društvom Folk Slovenija. Posvečen glasbeni arheologiji bo potekal v Narodnem muzeju Slovenije ob potujoči razstavi Arheomuzika.

Dogajanje na Nočeh bodo neposredno prenašali vsi trije programi nacionalnega radia, ki bodo del svojega programa ustvarjali v živo na festivalskih prizoriščih. Otvoritveni koncert pa bo posnela Televizija Slovenija. Kot so sporočili z RTV Slovenija, pred občinstvom in za radijske poslušalce pripravljajo koncerte, recitale, pogovore, pravljico in podelitev nagrad za najboljše med kratkimi zgodbami. Prisotni bodo na Novem trgu in v Mestnem muzeju, njihov častni gost pa bo minister za kulturo Črne gore Janko Ljumović.

Mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani je po obsegu, številu nastopajočih, predvsem pa po številu obiskovalcev med največjimi kulturno-turističnimi prireditvami s področja glasbe v Sloveniji, ki s kakovostno ponudbo in prepoznavno programsko zasnovo vsako leto pritegne več kot 60.000 domačih in tujih obiskovalcev.

"Odmevnost prireditve v širšem nacionalnem in mednarodnem prostoru ter strokovne kritike kažejo, da Noči v Stari Ljubljani postajajo prepoznaven evropski poulični festival. To dokazuje tudi zanimanje tujih agencij, ki v času festivala organizirajo turistična potovanja v Ljubljano. Festival ima evidentne učinke na kulturni, gospodarski in turistični razvoj," so zapisali v ustanovi Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.