Na seznamu kandidatov za nominacijo letošnjih oskarjev upravičenih 366 filmov

Nominiranci bodo znani 15. marca

28. 2. 2021, 06:33 | Scena | Vir: STA

              Na seznamu kandidatov za nominacijo letošnjih oskarjev upravičenih 366 filmov (foto: profimedia) profimedia

Do morebitne nominacije za najboljši film pri nagradah oskar je upravičenih 366 filmov, je sporočila ameriška filmska akademija. Za nominacijo v najpomembnejši kategoriji morajo filmi izpolnjevati več zahtev, kot so dolžina in prikazovanje v kinih. Ker pa so kinematografi zaradi pandemije zaprti, so člani akademije nekoliko popustili.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, morajo biti filmi, da se lahko potegujejo za nominacijo, dolgi več kot 40 minut in morajo biti do konca februarja na ogled v kinu v najmanj šestih večjih ameriških mestih. Zaradi zaprtih kinematografov pa je akademija z več kot 9000 člani sklenila, da v izbor za nominacijo izjemoma spusti filme, ki so bili namesto v kinodvoranah predvajani v pretočnih storitvah.

Med filmi, ki so se med številnimi kvalificirali za nominacijo, so vestern Paula Greengrassa News of the World s Tomom Hanksom in Heleno Zengel, biografski film Mank režiserja Davida Fincherja o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu in danska drama Nažgani Thomasa Vinterberga.

V zadnji krog jih bodo uvrstili največ deset, nominacije v vseh kategorijah pa bo akademija razglasila 15. marca. Podelitev 93. oskarjev bo 25. aprila.

Lani je bilo do nominacije za najboljši film upravičenih 344 filmov. Oskarja za najboljši film je nato prvič v zgodovini podeljevanja nagrad dobil tujejezični film, in sicer srhljivka Parazit južnokorejskega režiserja Boonga Joon-hoja.