Ž.A. | 3. 9. 2021, 09:49

Svojemu kužku lahko pomagate, da živi daljše in bolj zdravo življenje - 5 stvari, ki jih morate vedeti

profimedia

Kot ve vsakdo, ki ima v svojem življenju kosmatinca, se nam pogosto zdi, da nimamo dovolj časa zanje. Večina psov nas spremlja od 10 do 14 let – nekateri živijo dlje, nekateri pa imajo zaradi nagnjenosti številnim bolezni tudi krajšo življenjsko dobo. Morda pa niste vedeli, da imamo s psi eno genetsko podobnost – predispozicija za starostnega raka.

Kako lahko pomagate? To je le nekaj predlogov.

#1 Bodite pozorni na njegovo linijo pasu

Eden izmed pomembnih dejavnikov, ki so večkrat povezani z daljšo življenjsko dobo psov, je ohranjanje zdrave telesne teže. To pomeni, da poskrbite, da psi ne nosijo prekomerne teže in nadzorujte vnos hrane. Če želite biti zares pozorni, ga redno tehtajte in ocenjujte telesno stanje. Hrano tehtajte in ne merite z očmi.
 
Ne samo, da bo vitka in zdrava telesna teža dolgoročna boljša za vašega psa, ampak bo pomagala omejiti nekatera zdravstvena stanja kot je na primer osteoartritis.

#2 Pojdite na veliko sprehodov

Gibanje ima številne fiziološke in psihološke koristi tako za naše pse kot tudi za nas.

Aktivnost pomaga uravnavati telesno težo psa, povezana pa je tudi z učinki staranja. Čeprav gibanje ne bo podaljšalo življenjske dobe, lahko psa zaščiti pred prekomerno telesno težo.

#3 Naučite jih novih trikov

Verjetno veste, da staranje ne pride samo v fizični obliki. Učenje novih trikov bo pomagalo ohraniti aktivni um vašega psa.
 
Tudi če je morda telesna aktivnost pri vašem psu omejena zaradi drugih dejavnikov, lahko poiščete druge alternativne dejavnosti. Lahko se igrate z dišavami, saj je uporaba nosu psom sama po sebi koristna, zabavna in zelo razvita. Druga izbira je tudi hidroterapija – to je vrsta plavalne vaje.

#4 Povežite se s svojim psom

Tako kot druge vrste živali, tudi psi razvijejo jasno navezanost na svoje skrbnike. Vez med človekom in psom velja še za posebej tesno, saj ga družine večkrat opisujejo kot svojega družinskega člana.
 
Povezanost je pomembna tudi iz vidika, da boste hitreje prepoznali spremembe v vedenju ali gibanju psa, ki bi lahko vodile k morebitnim težavam.

#5 Ne preskočite pregleda pri veterinarju

Sodobna veterinarska medicina je opazila bistvene izboljšave pri preprečevanju in obvladovanju zdravstvenih težav pri psih, če so obiski redni. Uspešni programi cepljenja in obvladovanja zajedavcev so učinkovito zmanjšali pojavnost bolezni pri psih in ljudeh-vključno s toksokariazo, ki se lahko prenaša s pasjih iztrebkov na ljudi, in steklino, ki se lahko prenaša s psa na psa ali psa na človeka.
 
Redni zdravstveni pregledi so lahko koristni tudi pri ugotavljanju morebitnih težav v fazi zdravljenja, kot so zobne težave ali osteoartritis, ki lahko povzročijo bolečino in negativno vplivajo na počutje psa.

Čeprav ne moremo spremeniti njihove genetike, lahko za izboljšanje zdravstvenega zdravja naredimo marsikaj – čeprav se včasih te stvari zdijo kot malenkosti. Ravno to lahko pomaga in omogoči daljše in bolj zdravo življenje.

Vir: metro.co.uk, Jacqueline Boyd

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.