Ženja Verčko: Na tortah kraljujejo figurice samorogov in morskih deklic, safari živali in mavric

27. 8. 2018, 10:21 | Scena | Vir: Liza

              Ženja Verčko: Na tortah kraljujejo figurice samorogov in morskih deklic, safari živali in mavric (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv

Ženja Verčko je avtorica bloga Sladko popotovanje (sladkopopotovanje.blogspot.si), ki je pisanje kulinaričnega bloga opustila, ker je našla novo strast – danes uživa v izdelovanju čudovitih dekoracij za sladice pod imenom Artsy side of me (www.artsysideofme.com).

Od kod izvira vaša ljubezen do ustvarjanja z jedilnimi sestavinami?
V šolskih letih sem vedno rada likovno ustvarjala, pozneje pa se je to nekoliko izgubilo in med študijem nisem bila nič kaj kreativna. Po izobrazbi sem namreč pravnica, kar dosti ljudi nasmeji in preseneti, ker jim pravo in figurice nikakor ne gredo skupaj. Vseeno pa sem tudi v tem času pekla, sploh kakšne torte in božične piškote. Ta del imam vsekakor po mami, ki me je vsega tega naučila. Oboje pa se je nekako združilo, ko sem dobila otroka in sem zanju želela ustvariti torte, ki bi ju razveselile in nasmejale.

Zakaj ste se sprva sploh odločili pisati kulinarični blog?
Ko sem začela pisati, sem zelo veliko pekla in zato spremljala tudi slovenske, predvsem pa tuje bloge s to tematiko. Sploh pri tujih sem odkrila kar nekaj sladic, ki jih nismo toliko vajeni v domačem okolju in sem jih želela preizkusiti. Pri teh receptih je bilo včasih potrebnih kar nekaj priprav zaradi uporabe angleških merskih enot. Vse te enote je bilo treba pretvoriti v nam poznane mere, zato sem imela idejo, da to raje zapišem in včasih tudi nekoliko prilagodim domačim sestavinam in našemu okusu. Da pa bi imela vedno dostop do teh zapisov, sem jih zapisala raje na računalnik kot v zvezek – in tako je nastal moj blog.

Nato ste se usmerili v izdelavo dekoracij – kaj je bilo ključno za preskok na novo področje?
Pisanje bloga je zahtevalo dokaj redno objavljanje novih objav in nekako sem takrat želela objaviti vsaj eno novo objavo tedensko. Ker pa to zahteva kar nekaj predpriprav, od izbire recepta do izvedbe, fotografiranja in nato pisanja in urejanja fotografij in besedila, je bilo to včasih ob vseh drugih vsakodnevnih in družinskih obveznostih težko. Zato sem včasih kakšno objavo recepta nadomestila s fotografijo tort, ki sem jih naredila za rojstni dan svojih dveh sinov ali pa otrok prijateljev. Te torte so bile po navadi okrašene z različno dekoracijo in s figuricami. Čedalje več prijateljev je želelo podobno torto. Ob tem pa sem počasi ugotovila, da ne čutim tolikšnega veselja pri sami izdelavi otroške torte, ampak v izdelavi dekoracije.

Zakaj pa ste potem opustili pisanje kulinaričnega bloga?
Ker sem se vedno bolj našla v izdelavi figuric, sem iskala načine, kako bi jih lahko izdelala več, nisem pa jih želela ustvariti samo zase in nato zavreči. Po naključju sem odkrila spletno trgovino Etsy, ki združuje ustvarjalce vseh vrst ročnih del z vsega sveta. Poskusno sem objavila nekaj izdelkov, ki so se na moje presenečenje hitro prodali in z naraščanjem prodaje je enostavno začelo zmanjkovati časa za blog.

Kakšne okraske ustvarjate in prodajate, zakaj so posebni in drugačni?
Ustvarjam dekoracijo iz fondanta – sladke mase, ki jo verjetno pogosto opazite na otroških in poročnih tortah in zaradi katere so te videti še posebej elegantne in dodelane. Vsaka figurica je unikat. Tudi če poskusim izdelati določeno figurico dvakrat, nikoli ne bosta dve identični, sama vedno opazim razliko, stranke pa so bile do zdaj vedno zadovoljne, da so dobile prav posebno unikatno figurico. Na voljo imam že kar nekaj različnih figuric, pogosto pa me stranke same kontaktirajo in želijo čisto posebno figurico po njihovem opisu.

Ali za okraske potrebujete kakšne posebne sestavine?
Potrebujem fondant in jedilne barve ter včasih še lesene palčke ali žico za oporo višjim figuricam. Čisto na začetku sem fondant izdelovala sama doma, zdaj pa ga kupujem v specializirani trgovini. Vsake toliko časa so mi v pomoč še kakšni izsekovalci za osnovne oblike, recimo zvezdice, krogce, drugače pa delam brez kalupov.

Koliko časa na dan posvetite ustvarjanju okraskov?
Dnevno je ta čas zelo odvisen od vsakodnevnih obveznosti in števila naročil, ampak tedensko recimo povprečno namenim figuricam okoli 15 ur.

Kateri okrasi so zdaj popularni, v trendu oz. kakšnih tudi največ prodate?
Še vedno so zelo pogosta naročila samorogov in morskih deklic, največ pa prodam figuric safari živali in mavric, slednjih predvsem, ker so personalizirane z imenom posameznega otroka.

Se več okraskov proda v tujino ali je tudi v Sloveniji veliko povpraševanja po okrasju za sladice?
Povpraševanje v Sloveniji raste, vendar je cena izdelkov še vedno včasih problem, tako da 99 % izdelkov prodam v tujino, predvsem ZDA, Nemčijo in Veliko Britanijo.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Nabor izdelkov v trgovini se počasi povečuje, s tem pa tudi povpraševanje. Za zdaj mi ta način rasti, torej počasi in zanesljivo, popolnoma ustreza, saj lahko tako še vedno usklajujem vse obveznosti. Načrti so torej, da bom počasi dodajala vedno nove zanimive figurice, saj idej nikakor ne zmanjka, ter povezava še s kakšno slaščičarko, če se bo pokazala takšna priložnost.

Recept za Marshmallow fondant

Ta recept me spomni na moje začetke, ko sem začela spoznavati dekoriranje in so začele nastajati prve figurice.

Sestavine (za približno 500 g fondanta):

• 150 g belih penic marshmallow
• 330 g sladkorja v prahu
• 3 žlice vode
• jedilne barve po želji

Priprava:

Penice naložimo v kozico ali ponev, dodamo vodo in na blagem ognju med stalnim mešanjem raztopimo ali pa jih raztopimo v mikrovalovni pečici (odvisno od nastavitev, navadno zadošča 30 sekund na največji moči).

Ko je zmes gladka, dodamo 125 g sladkorja in zmešamo. Dobili bomo že dokaj gosto zmes.

Preostali sladkor stresemo v večjo skledo ali pa kar na delovno površino in nanj stresemo sladkorno maso. Gnetemo toliko časa, da porabimo celotni sladkor. Od letnega časa in ozračja kuhinje bo včasih količino sladkorja treba nekoliko prilagoditi in ga še malo dodati.

Maso zavijemo v folijo in pustimo počivati na sobni temperaturi 24 ur. Po tem času lahko maso uporabljamo za figurice ali pa jo razvaljamo in z njo prekrijemo sladice.

Če bi želeli obarvano maso, je jedilne barve (najbolje v gelu) najlažje dodati po koncu segrevanja, še preden dodamo sladkor. Dodamo malenkost več kot bi želeli končno barvo, saj bo zaradi dodajanja sladkorja barva še malo pobledela, dokončna barva pa se bo razvila šele, ko bo masa počivala 24 ur. Če barva takrat ne bi bila še dovolj intenzivna, jo lahko vmešamo tudi na koncu, tako da jo vgnetemo v maso.

Fotografije: osebni arhiv