Na turneji skupine Coldplay se bo del razsvetljave napajal iz kinetične energije avditorija

Okolju prijazni koncerti

16. 10. 2021, 09:35 | Scena | Vir: STA

              Na turneji skupine Coldplay se bo del razsvetljave napajal iz kinetične energije avditorija (foto: profimedia) profimedia

Londonska skupina Coldplay se bo po štirih letih odsotnosti z odrov prihodnjega marca nanje vrnila na okolju prijazen način. Člani zasedbe bodo namreč po pisanju britanskega BBC nastopili na odru, katerega osvetljava bo delno proizvedena z električno energijo, proizvedeno na podlagi gibanja obiskovalcev koncerta po posebnem, kinetičnem avditoriju.

Kinetični avditorij je zgolj ena od 12 točk načrta, ki ga je skupina pripravila z namenom zmanjšanja svojega ogljičnega odtisa na turnejah, s tem si želijo dolgoročno vplivati tudi na druge glasbenike, da bi svoje turneje organizirali na bolj trajnosten način.

Pevec Chris Martin je v pogovoru za BBC povedal, da bodo njihovi oboževalci na turneji stali na "kinetičnih tleh". In ko se bodo premikali, plesali, skakali, bodo hkrati sodelovali pri proizvajanju energije za dogodek.

"Bolj ko se ljudje premikajo, bolj pomagajo. Saj veste, ko frontman reče: Potrebujemo vas, da skačete? Ko bom tokrat to rekel, bom dobesedno potreboval, da ljudje skačejo. Ker če tega ne bodo storili, se bodo luči ugasnile."

Skupina Coldplay bo prav tako za vsako prodano vstopnico posadila drevo. BBC navaja podatek, da je njihovo zadnjo turnejo v letih 2016 in 2017 obiskalo 5,4 milijona ljudi. To je bila ena največjih turnej vseh časov, s katero so zaslužili 380 milijonov britanskih funtov.

Člani skupine so pripravljeni tudi na kritične odzive na njihovo okolju prijazno svetovno turnejo. Tudi Martin je priznal, da bo verjetno ves čas aktualno vprašanje, zakaj sploh koncertirati? Priznal je, da nanj pravzaprav nimajo odgovora: "Morda bi bilo res najbolje, da bi ostali doma. Toda želimo si turneje in želimo spoznati ljudi ter se z njimi povezati - zato poskušajmo to storiti na najčistejši mogoč način."

Coldplay bodo turnejo začeli marca v Kostariki, državi, v kateri se lahko pohvalijo z eno najvišjih stopenj proizvodnje obnovljive energije na svetu. Na koncertih bodo poleg energije množice uporabljali tudi električno energijo iz baterij, ki jih poganjajo ventilatorji, sončno energijo, reciklirano kuhinjsko olje iz lokalnih restavracij in električno omrežje iz 100-odstotno obnovljivih virov, kjer bodo ti na voljo, še piše BBC.